Коловодник лісовий (Tringa ochropus, черныш)





Tringa ochropus

Середовище існування/Опис

Довжина тіла – 21-24 см, розмах крил – 45 см, вага – 75-105 г, тривалість життя – 8-11 років.

Коловодник лісовий за розмірами дещо більший за шпака. Всі назви досить точно описують особливості його вбрання. Спина, поперек і верх оливково-чорні, з білими цятками і рисками. У польоті видно коротенький білий хвіст і надхвістя, але якщо придивитись зблизька, можна розгледіти 2-3 широкі чорні поперечні смуги на кінці хвоста. Низ тулуба білий. Махові пера і спід крил чорні. Дзьоб сірий, на кінці темний. Ноги оливкові, у польоті трохи виступають за хвостом. Чорна спина і біле надхвістя дуже контрастують. У позашлюбному вбранні птахи мають трохи світліший верх. Цей кулик дуже рухливий і верткий.

Вид –/Рід — Tringa ochropus
Родина – Баранцеві
Ряд – Сивкоподібні

Птах прісних водойм. Трапляється в місцях, що досить обмежені для інших куликів, які полюбляють велике і чітке коло огляду. Птах активний в сутінковий час. Часто сідає на гілки дерев. Для нього характерне постійне хитання хвостом. Стривожений птах зривається з землі або гілки дерева з різким криком «кік-кік-кік». Політ дещо незвичайний: помахи крил нерівномірні, перед тим як торкнутись землі він раптово починає робити різні повороти і ковзання. Веде поодинокий спосіб життя. Цей коловодник відзначається обережністю.

Чисельності птахів може загрожувати лісовий дренаж та ліквідація дрібних боліт.

Живлення

Живиться він водними комахами, молюсками, ракоподібними, а також збирає мертвих малькових риб.

Розмноження

На гніздування коловодник лісовий прилітає в березні-квітні. Самці починають токувати (літають колами над лісом, ганяючись один за одним). На відміну від більшості своїх родичів, він гніздиться не прямо на землі, а на дереві, займаючи старі гнізда дроздів, ворон, сойок та інших птахів. Іноді виганяє птахів і викидає їх яйця. На гнізді веде себе дуже тихо. Обрані гніздові ділянки можуть займатися впродовж десятиліть. Кладка 1 раз на рік, з 4 зеленуватих з бурими цятками яєць. Насиджує переважно самка, 19-20 діб. Пташенята через 2-3 доби після вилуплення покидають гніздо, але залишаються ще деякий час з батьками біля водойми до підйому на крило.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Ареал коловодника лісового простягається всієї субарктичною Європою та Азією від Данії і Скандинавії до Сибіру, й на північ – до Білого моря. Перебування в ареалі обмежується тільки гніздовим періодом, що триває 2 місяці. Зимує в Південній Європі, Південно-Східній Азії та тропічній Африці. В Україні гніздиться на Поліссі та заході Лісостепу. Під час міграцій трапляється скрізь. Оселяється він на лісових болотах, берегах лісових річок, озер, та навіть найменших водойм на всій території лісової і лісостепової зони.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»