Сивка морська (Pluvialis squatarola, тулес)





Pluvialis squatarola

Середовище існування/Опис

Сивка морська — птах родини сивкових, що гніздиться в арктичній тундрі. Довжина тіла від 26 до 29 см, вага 170-320 гр. Розмах крил від 56 до 63 см. Оперення дорослого самця в шлюбний період: нижня сторона тіла, боки шиї, боки голови і лоб чорні, підхвістя біле, спинна сторона чорна з різкими білими поперечними плямами. Самка зі спини трішки бурувата, а на нижній стороні її тіла є білі відмітини. Восени у морської сивки нижня сторона тіла біляста, а верх буруватий із золотаво-жовтими плямами. Короткий дзьоб і очі темні, лапи сірого кольору. Є задній, четвертий палець, відсутній у інших сивок.

Вид –/Рід — Pluvialis squatarola
Родина – Сивкові
Ряд – Сивкоподібні

Сивка швидко бігає, роблячи раптові зупинки й оглядаючись при цьому по сторонах. Вона хапає здобич, що здебільшого тримається відкрито на поверхні грунту, а також в траві або в моху, потім біжить далі. Водних тварин вона ловить з поверхні води, дістає з дна мілководних тундрових озерець, а на зимівлях збирає морських безхребетних, що залишилися в калюжах води після відпливу. Голос тужливий, але досить мелодійний. Тривалість життя 18 років.

Живлення

Живиться черв'яками, ракоподібними, черевоногими, молюсками, комахами і їх личинками, іноді насінням і ягодами.

Розмноження

Статева зрілість настає у два роки. Сивка морська — моногам. Як правило, гніздиться розрізнено і тримається всією сім'єю на гніздовій ділянці, поки не підростуть пташенята. Гніздо на відкритому сухому майданчику в ямці, ледь вистелене шматочками лишайників, гілочками багна і полярної верби. У кладці 4 яйця від злегка рожевого до буруватого або оливкового кольору з червонувато-бурими плямами. Самець і самка насиджують кладку протягом 23 днів, в кінці періоду насиджування на гнізді сидить переважно самка, а самець тримається неподалік від гнізда на якому-небудь узвишші. Через 5-6 тижнів пташенята стають самостійними.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Одиночна пташка, і мешкає головним чином в арктичній тундрі Євразії від півострова Канін до Чукотки і в тундрі Північної Америки. На узбережжі Центральної Європи зустрічається під час міграції. Зимує в Африці, Південній Азії, Австралії, Центральній і Південній Америці. В Україні зустрічається під час сезонних переміщень на всій території країни.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»