Курочка водяна (Gallinula chloropus, камышница)





Gallinula chloropus

Середовище існування/Опис

Невеликий птах завдовжки 27-31 см, розмахом крил 50-55 см і вагою 192-493 гр. Оперення бурувато-чорне або грифельно-сіре з синім відтінком на шиї, вузькими білими смужками з боків і білим з чорною смугою підхвістям. У зимовий час голова і спина набувають злегка помітного оливково-бурого відтінку, а черево виглядає більш світлим. Першорядні махові пера крил темно-сірі. Після закінчення линьки кінчики пір'я на грудях і передній частині черевця мають білі закінчення, через що оперення в цій частині тіла виглядає дещо рябим. Линька у дорослих птахів відбувається двічі на рік: зимова починається під час зимівлі в січні-лютому і закінчується в квітні-травні; післягніздова припадає на липень-жовтень.

Вид –/Рід — Gallinula chloropus
Родина – Журавлеві
Ряд – Журавлеподібні

Дзьоб відносно короткий, трикутної форми, яскраво-червоний біля основи і жовтий або зеленуватий на кінці. На лобі є пляма яскраво-червоної шкіри, яка виглядає як би продовженням дзьоба. Райдужна оболонка в шлюбний період темно-червона, в решту часу червоно-бура. Ноги добре адаптовані для пересування по болотистих берегах — довгі і сильні, з видовженими пальцями і злегка вигнутими пазурами; зеленувато-жовтого кольору з червоним кільцем на гомілці. Характерні для інших водоплавних птахів перетинки між пальцями майже повністю відсутні. Самці і самки зовні один від одного відрізняються незначно — самці виглядають дещо більшими, а у самок черевна частина більш світла.

Молоді птахи виглядають дещо інакше — їх оперення світло-буре з сіруватим підборіддям, горлом і грудьми. Вони мають таке ж біле підхвістя і білі смужки з боків, проте червона шкіряна пляма на лобі відсутня, а дзьоб сірий з жовтим закінченням. У молодих птахів повне формування гніздового вбрання закінчується до середини серпня — початку вересня в перший рік життя.

Місця проживання зв'язані з природними або штучними прісноводними (рідко солонуватими) водоймами з берегами, зарослими очеретом, осокою або іншими водними або навколоводними рослинами. Водойма може бути як велика за розміром, так і невелика, а вода в ній як проточна, так і стояча. Перевагу віддає заболоченим берегам з ряскою на воді та заростям чагарнику (наприклад, верби) на суші. Як правило, веде себе приховано — вдень тримається в прибережних чагарниках, і лише в сутінки випливає на відкриту воду.

Живлення

Раціон курочок водяних дуже різноманітний і включає в себе як тваринну, так і рослинну їжу. У пошуках їжі вона бродить по мілководдю, перевертаючи листя плаваючих рослин на зразок латаття або ряски, або плаває по ставку, іноді занурюючи голову у воду. На глибині зрідка пірнає, проте під водою в горизонтальному напрямку майже не плаває. На суші скльовує насіння прибережних трав або ягоди дерев і чагарників. Також ловить низько летячих комах. Харчується молодими пагонами водяних або навколоводних трав'янистих рослин (очерет, осока і т. п.), водоростями, злаками, листям і ягодами напівчагарників (горобина, обліпиха, шипшина та ін.), безхребетними тваринами (комахи та їх личинки, павукоподібні, дощові черв'яки, равлики), молюсками і земноводними (пуголовки).

Розмноження

Моногамні, тобто на одного самця припадає одна самка; пари зберігаються протягом декількох років підряд. Сезон розмноження відрізняється у осілих і перелітних популяцій — при постійному проживанні на одній території він може відбуватися цілий рік, тоді як при міграції тільки в теплу пору року.

Гніздо найчастіше влаштовується на невеликому піднесенні посеред водоймища або на його краю — на купині, що плаває на поверхні води, серед гілок затопленого дерева, в заростях рогозу або очерету, в кущах біля самої води. Якщо на березі є густа рослинність, то гніздо може бути розташоване і на землі. Рідше гніздо може бути влаштовано над землею на гілках чагарника або дерев, у старих сорочих гніздах або навіть на даху будинків у населених пунктах. Якщо гніздо розташоване посеред води, то глибина водойми в цьому місці не перевищує 1 м, але зазвичай менше 60 см. В якості будівельного матеріалу для гнізда завжди використовується однорідний матеріал — сухі стебла і листя рослин, що ростуть по сусідству — очерету, ситника, рогозу, осоки, лотоса, латаття і т. п. Будівництвом займаються обидва, самець і самка.

За сезон зазвичай буває дві кладки яєць. Кожна кладка складається з 3-15 (зазвичай 5-9) яєць, що відкладаються по черзі з інтервалом в 24 години.

Інкубаційний період становить 17-22 дні; насиджують кладку обоє батьків, однак самка проводить у гнізді значно більше часу. Пташенята покриті довгим чорним пухом з оливково-зеленим відливом. На голові пух сріблястого кольору і дуже рідкий. Пташенята дуже швидко починають плавати, при необхідності пірнати і перебиратися по гілках дерев, проте в перші півтора-два тижні нездатні самостійно добувати корм і підтримувати постійну температуру тіла — в цьому їм допомагають батьки. На крило пташенята стають у віці 42-70 днів, однак ще задовго до цього терміну вони стають повністю самостійними в той час, коли батьки зайняті другою кладкою.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Широко поширена на всіх материках, за винятком Австралії та Антарктиди. У Європі вони гніздяться майже повсюдно, за винятком високогірних районів Альп, Скандинавського півострова північніше 66 ° північної широти і півночі Росії. На території України гніздиться скрізь крім Карпат, мігрує скрізь, регулярно зимує в південних регіонах та на Закарпатській рівнині, взимку іноді трапляється й на водоймах решти областей.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»