Погонич-крихітка (Porzana pusilla, погоныш-крошка)





Porzana pusilla

Середовище існування/Опис

Погонич-крихітка — найменший в Європі птах родини пастушкових.

Зовні схожий на малого погонича, проте його лапи тілесного кольору. Також звертають на себе увагу поздовжні чорні смуги на боках і відсутність червоної плями біля основи дзьоба.

Вид –/Рід — Porzana pusilla
Родина – Журавлеві (пастушкові)
Ряд – Журавлеподібні

Довжина птаха - 17-19 см, розмах крил становить залежно від підвиду 23-35 см. Самець може важити 17-55 г, самка 23-45 р.

Живлення

Харчується різними дрібними комахами і їх личинками, насінням трав'янистих рослин. В пошуках корму рано вранці і раннім вечором аж до світанку вони бігають по плавучим стеблам очерету, по листі або просто по поверхні води, роблячи широкі швидкі кроки і часто махаючи крилами.

Розмноження

Погонич-крихітка гніздиться в густій рослинності, в осоковій купині або на купинах серед очерету та рогозу з мілководдям і чистим плесом. Гніздо з сухих стебел будує над водою. У повній кладці 6-9 жовтувато-сірих яєць з рудуватими плямами. З відкладених у травні або червні яєць вилуплюються пташенята, які приблизно через 5 тижнів можуть літати. Обоє батьків беруть участь у вигодовуванні виводка.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Сильно розкидана область розповсюдження охоплює Японію, Індію, південну Азію, південну Африку, Мадагаскар, Австралію і Нову Зеландію. У Центральній Європі зустрічається нерегулярно тільки в деяких місцях. Це перелітні птахи, зимують в басейні Середземного моря. Частково вони перелітають Сахару, щоб зимувати в Південній Африці. На території України трапляється переважно в межах Закарпатської рівнини.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»