Султанка (Porphyrio porphyrio, султанка)





Porphyrio porphyrio

Середовище існування/Опис

Крупний пастушок — розміром майже з тетерева-косача, статурою і забарвленням нагадує очеретянку, однак набагато більш велику і яскраво-розфарбовану. Довжина 45-50 см, розмах крил 90-100 см. Забарвлення помітно відрізняється у безлічі різноманітних форм, поширених на дуже великій території, однак загальним для всіх них залишаються ділянки зеленувато-блакитного оперення. Частина підвидів, такі як мадагаскарський, іноді описуються в якості самостійних видів. У європейських форм оперення синьо-лазурне, місцями фіолетове, в африканських і південно-азійських спина зелена, у австралійських і індонезійських голова і спина чорні, у філіппінських спина коричнева , а решта оперення світло-блакитна. Загальні для всіх підвидів характеристики — яскраво-червоний високий масивний дзьоб, в області лобу переходить в таку ж червону шкірясту бляшку, червоні або рожеві довгі ноги з довгими пальцями без перетинок, а також біле підхвістя. Взимку дзьоб трохи блідне, набуваючи рожевий відтінок, проте бляшка залишається червоною. У молодих птахів оперення більше тьмяне, з відтінками сірого.

Вид –/Рід — Porphyrio porphyrio
Родина – Журавлеві
Ряд – Журавлеподібні

Населяє зарослі береги чагарникових боліт, озер, повільно поточних річок і тінистих морських затонів з прісною або солонуватою водою. Швидких потоків уникає. Тримається в густих і важкопрохідних заростях очерету, осоки, ситі або рогозу, подібно до великого бугая легко дряпається по стеблах цих рослин. Непогано плаває, але на мілководних ділянках пересувається вбрід, а на більш глибоких по поверхні плаваючих рослин — заломах очерету або по килимі з листя латаття. Поблизу від природних біотопів відвідує відкриті простори — рисові поля, галявини, сади, парки і лісові галявини. У місцях перетину ареалу нерідко поділяє місце проживання з курочку водяною, але на відміну від неї по відкритим ділянкам плаває неохоче. При неспокої людиною швидко злітає, але летить недалеко — часто на відстань до 10 м, після чого опускається назад у зарості.

Живлення

Основна їжа — молоді зелені пагони, листя, кореневища, квітки і насіння різних рослин, в основному водних або навколоводних — очерету, рогозу, рису, осоки, діоскореї та ін. Тварині корми становлять невелику частину раціону, а наприклад в Новій Зеландії потрапляють в їжу лише випадково разом з травами. Годується комахами і їх личинками (жуками, кониками, клопами, мухами, комарами, метеликами), молюсками, дрібними рачками (в тому числі ізоподами і бокоплавами), п'явками, ікрою риб і жаб, ящірками, дрібними зміями. Іноді розоряє пташині гнізда, з'їдаючи яйця і пташенят, ловить дрібних мишоподібних гризунів, а також при нестачі іншої їжі поїдає падаль.

Годується в гущі трави або на мілководді, спритно пересуваючись крізь заломи або по килиму з плаваючих рослин та впавших в воду стеблах. У пошуках насіння спритно піднімається на вершини очерету, дзьобом висмикує кореневища разом зі стеблом. Іноді добуває їжу на відкритих ландшафтах поблизу від водоймища, в тому числі на заливних рисових полях. Комах та інших тварин видобуває, перевертаючи дзьобом камінчики або колупаючись в прибережному мулі. Дрібну їжу проковтує відразу; більш велику, таку як пагони латаття або стебла очерету, затискає в лапах і відриває шматочками з допомогою дзьоба. Найбільш активна в вечірні та нічні години.

Розмноження

Гніздиться відокремленими парами або невеликими групами, що складаються з декількох самців і самок, а також тих, що не беруть участі в розмноженні, але допомагають у вихованні потомства молодих птахів. Таке комунальне гніздування більш типове для східних підвидів, тоді як на заході ареалу птахи переважно моногамні і територіальні. Період розмноження сильно варіює в різних кліматичних регіонах. У напівпосушливих його початок завжди пов'язаний з настанням сезону дощів, на північній частині ареалу з теплою погодою. Гніздо дещо нагадує гніздо спорідненої лиски, тільки трохи крупніше — трав'яниста споруда, влаштовується на воді з глибиною 30-120 см на заломі очерету або іншої рослинності, коли водойма проточна — на невеликому віддаленні від неї — на земляний купині. Розташоване на воді, воно ледь піднімається над її поверхнею, і як правило, добре заховане в навколишній густій рослинності.

Облаштуванням займаються обидва птахи, при цьому самець часто добуває матеріал, а самка укладає його на місце. У разі комунального гніздування в одне і те ж гніздо можуть відкласти відразу декілька самок. Кладка з 2-7, частіше 3-5 яєць, відкладених з добовим інтервалом. Вони мають блискучу шкаралупу, світло-кремовий фон і різної величини червонувато-бурі, бузкові або сірі плями по всій поверхні. Розміри яєць (49-60) х (33-40) мм. Насиджують обидва птахи протягом 23-35 днів, більшу частину часу в гнізді проводить курочка. Коли вона хоче, щоб самець підмінив її, то підкликає його криком.

Пташенята напіввиводкового типу, з'являються на світ майже синхронно, при вилуплення вкриті густим чорним пухом. Перший час вони знаходяться в гнізді і по черзі вигодовуються обома батьками, а також «помічниками» - птахами віком один рік, що не гніздяться, і іноді іншими дорослими птахами. Через кілька днів виводок залишає гніздо і розпадається — частина пташенят слідує за самцем, а інша за самкою. У віці близько двох тижнів пташенята вчаться самостійно добувати собі їжу, а приблизно через два місяці встають на крило.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Область розповсюдження — від Південної Європи та Африки на схід до тихоокеанських островів Самоа і Чатем. У Європі і Північній Африці ареал дуже розрізнений — в даний час лише окремі гніздові ділянки відзначені на крайньому півдні Піренейського півострова, на півдні Франції, в Сардинії, на півдні Туреччини, Марокко, Алжирі, Тунісі і Єгипті. Окрема популяція є в районах, прилеглих до західного узбережжя Каспійського моря, в тому числі на території Росії — в Дагестані і Калмикії. У Європі птах раніше мешкав на більшій території, включаючи значну частину Португалії, материкової Італії, деяких островах Егейського моря, в Росії в гирлі Уралу і долині Тереку. В Україні рідкісний залітний вид південних регіонів, зокрема, плавнів Дніпра і Дністра.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»