Погонич малий (Porzana parva, малый погоныш)





Porzana parva

Середовище існування/Опис

Погонич малий довжиною 18-20 см, розмах крил 34-39 см. Самець важить 30-72 г, вага самки 36-65 гр. Тривалість життя малого погонича майже 6 років. Коричневе оперення верху має чорнуватий і білий малюнок. Низ у самця блакитно-сірий зі слабкими смугами з боків, у самки коричнюватий. Від погонича-крихти відрізняється зеленуватими лапами, оливково-зеленим дзьобом з червоною плямою біля основи і відсутніми чорними поздовжніми смугами з боків.

Вид –/Рід — Porzana parva
Родина – Журавлеві
Ряд – Журавлеподібні

Малий погонич активний вдень, показуючись насамперед вранці і ввечері. Самець співає переважно на світанку.

Малий погонич знаходиться під загрозою, класифікований як вид, якому загрожує вимирання.

Живлення

Малий погонич харчується безхребетними тваринами та їхніми личинками, ніжними пагонами рослин і насінням водних рослин.

Розмноження

Гніздо являє собою масивну щільну чашу, звиту з очерету, осоки і т. д., яка викладена всередині більш тонким рослинним матеріалом. Гніздо добре сховано стягнутими зверху стеблами. Один або два рази на рік, з травня по червень і з червня по липень, самка відкладає від 4 до 8 жовтуватих з коричневими цятками яєць величиною 29 мм, які висиджують 21-23 дні обоє батьків. Після вилуплення курчата залишаються ще до 8 днів в гнізді, на 50-ий день вони вчаться літати.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Малий погонич поширений від Східної Європи до Західного Сибіру, в Центральній Європі зустрічається тільки на сході і південному сході. Мешкає в болотистій місцевості, в очеретяних і рогозових заростях. Так як птах вміє також плавати, то селиться в очеретяних заростях далі від берега ніж інші погоничі. Це перелітний птах, зимує в південно-західній Європі, в басейні Середземного моря, в Східній і Північній Африці. Відлітає в жовтні і повертається в березні. На території України гніздиться скрізь крім гір, під час міграції може траплятись на всій території.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»