Погонич звичайний (Porzana porzana, погоныш)





Porzana porzana

Середовище існування/Опис

Погонич звичайний — невеликий скритний птах, що гніздиться в Європі і Азії, де мешкає в прибережних заростях водойм зі стоячою або повільно проточною водою — озерах, річкових затонах або порослих болотах.

Вид –/Рід — Porzana porzana
Родина – Журавлеві
Ряд – Журавлеподібні

Невеликий птах, трохи менше деркача, довжиною 21-25 см і вагою 80-130 г. Оперення строкате і в цілому більш темне, ніж у деркача. Голова і передня частина шиї свинцево-сірі, з частими світлими цяточками. Верхня частина тулуба і крила темно-бурі або оливкового кольору, з дрібними білими і великими чорними плямами. Черево більш світле — охристе, іноді з рідкісними дрібними плямами. Підхвістя рудувате. Крила короткі, злегка округлі, з 10 першорядними маховими. Дзьоб короткий, конусоподібний, прямий, червоний біля основи і жовтувато-сірий на кінці. Райдужна оболонка червонувато-або жовтувато-бура. Хвіст сторч. Ноги довгі, жовтувато-зелені, з довгими пальцями. Самці і самки один від одного майже не відрізняються, хоча самка може виглядати трохи світліше. У молодих птахів горло більш світле — білувате, а ділянки сірого пір'я на голові і передній частині шиї не виражені. Підвидів не утворює.

Погоничі мають зовнішню схожість з деякими іншими птахами. По статурі і способу життя нагадують водяного пастушка (Rallus aquaticus), але на відміну від нього трохи менші розміром і легко відрізняються будовою дзьоба, який в останнього більш витягнутий і тонкий. Деркач більш світлий, з монотонним червонувато-бурим дзьобом. У Каролінського погонича плями на голові, шиї і грудях відсутні, а на лобі є добре помітна темна поздовжня смуга, якої немає у звичайного погонича. Малий і погонич-крихітка помітно менше розміром; біля малого погонича відсутні білі плями на спині і на шиї, у погонича-крихти на шиї.

Живлення

Всеїдні — харчуються як рослинною, так і тваринною їжею. Годуються насінням і вегетативними частинами рослин, дрібними безхребетними (водними комахами і їх личинками, молюсками), рідше дрібною рибою і падлом. У пошуках їжі ходять по мілководдю вздовж прибережних заростей, або в траві.

Розмноження

Моногами - на одного самця припадає лише одна самка. Час прильоту до місць гніздування залежить від широти. Для гнізда вибирається заболочена територія або мілководна водойма з прісною водою і густою рослинністю - сирий луг, моховите або грудкувате болото, торфовище, невелике озеро, тихий річковий затон. Обов'язковою умовою є велика кількість чагарнику або зарості очерету чи інших водних трав. Підкликаючи самку, самець голосно кричить, видаючи характерний свист - часто лише по цьому голосу можна дізнатися, що по сусідству гніздяться погоничі. Як тільки пара остаточно сформована, птахи іноді починають кричати разом.

Гніздо будується на невеликий купині посеред болота або сирих лук, під заломом на мілині, в заростях верболозу. Ділянки сухих трав птиці намагаються уникати. В якості будівельного матеріалу використовується наявна рослинність — якщо гніздо розташоване на сирому лузі, то в хід йдуть сухі стебла і листя злаків, якщо в заростях очерету — то зсередини гніздо вистилається злаковими рослинами, а зовні очеретом. Гніздо чашовидної форми з глибоким лотком і високими стінками, завжди добре заховане і непомітне як з боків, так і зверху. У випадку, якщо над гніздом мається відкритий простір, погоничі додатково маскують його листям. Будівництвом займаються і самець, і самка.

Як правило, погоничі виводять пташенят один раз за сезон; у разі загибелі першої кладки самка здатна відкласти повторно. Кладка зазвичай складається з 8-12 яєць брудно-охристого або зеленувато-охристого кольору з червонуватими або бурими плямами. Інкубаційний період складає від 18 до 24 днів, у насиджуванні беруть участь обоє батьків. Пташенята напіввиводкового типу — вони вже через кілька годин після вилуплення залишають гніздо і слідують за самцем на прогулянку, проте вночі повертаються назад у гніздо. Тим не менш, перший час вони не здатні підтримувати температуру свого тіла і добувати собі корм, і в цей період цілком залежні від батьків. Після вилуплення пташенята частково покриті чорним пухом, який на голові, горлі і спині має зеленуватий металевий відлив. Приблизно через 20 днів пташенята починають шукати собі їжу самостійно, проте ще деякий час підгодовуються батьками. Через 35-42 днів вони стають на крило, і в кінці липня-серпні вже стають повністю самостійними.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздиться в умовах північного і помірного клімату Європи і Західного Сибіру, однак ареал вивчений недостатньо. Місцями зустрічається в Азербайджані, Казахстані, Середній Азії, Ірані, можливо на заході Монголії і північному заході Китаю. На схід добирається до басейну Ангари, де гніздиться в середній течії річки Іркут. У Західній Європі в цілому рідкісний і в багатьох регіонах відсутній зовсім, однак звичайний у деяких районах Італії та Іспанії. Популяції Північної і Східної Європи, а також Сибіру більш багаточисленні. Північна межа ареалу доходить до 64 ° північної широти в басейні Обі. На території України гніздиться скрізь, крім гір, а також в безводних степових районах; на узбережжі моря гніздиться тільки там, де є прісноводні ставки.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»