Качурка морська (Hydrobates pelagicus, прямохвостая качурка)





Hydrobates pelagicus

Середовище існування/Опис

Качурка морська — найменший морський птах ряду буревісникоподібні, єдиний представник роду.

Качурка майже усе своє життя проводить у відкритому морі, з'являючись на суші тільки для продовження роду. Вона має відмінно розвинене почуття нюху, який вона використовує вдень для пошуку корму, а вночі для пошуку гніздів'я. На суші її можна побачити ширяючою над колонією тільки в період гніздування.

Вид –/Рід — Hydrobates pelagicus
Родина – Качуркові
Ряд – Буревісникоподібні

Качурка морська вагою 27 г, завдовжки 16 см і з розмахом крил 37 см є найменшим морським птахом з усіх існуючих. Оперення чорне, надхвістя біле, на крилах світла смуга. Лапи чорні.

Злий ворог качурки - щур, що поїдає яйця і пташенят. Срібляста чайка і куцохвостий поморник поїдають дорослих птахів. Але проти цих ворогів качурка намагається захиститися тим, що повертається на сушу тільки, коли стемніє. У інших місцях домашні кішки також представляють велику небезпеку для качурки. Коли пташку турбують, вона захищається, випльовуючи зі свого шлунку жир. Морська качурка має характерний неприємний запах, який властивий більшості морських птахів.

Історичні мореплавці характеризували качурку як птаха невдачі, який викликає шторм.

Живлення

Качурка живиться планктоном(криль), дрібною рибою і головоногими, яких вона виловлює, пролітаючи над водою.

Розмноження

Гніздів'я качурок часто розташоване серед каменів. У липні-серпні птахи відкладають одне велике, біле яйце вагою близько 7 г, яке потім висиджують впродовж 40 днів. Потомство вигодовують щоночі приблизно впродовж 50 днів, поки воно не насититься. Потім дорослі особини покидають пташенят. За 8-12 днів ті так багато втрачають у вазі, що можуть піднятися на крило і пуститися в довгу подорож в південну Африку. Молоді птахи повертаються додому, коли їм виповниться 2 роки. Розмножуватися починають у віці 3-4 років.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Мешкає на важкодоступних островах Північної Атлантики і в західній частині Середземномор'я. Основна популяція розташована в західній Ірландії, на північному-заході Шотландії і Фарерських островах, де знаходиться найбільша у світі колонія цих птахів, на острові Ноульсой. На Фарерських островах було окільцьовано приблизно 30 000 морських качурок. На зимівлю птахи перелітають на південь Африки. Статус перебування в Україні: рідкісний залітний. Розповсюдження (поширення): зареєстровано на Азовському морі.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»