Пірникоза мала (Podiceps ruficollis, малая поганка)





Podiceps ruficollis

Середовище існування/Опис

Водний птах дрібних розмірів. Добре плаває і пірнає. На воді шия здається короткою. Легко злітає, політ швидкий, низько над водою.

У місцях гніздування тримається дуже приховано, більш мовчазна, ніж інші види поганок. У не гніздовий час мало обережна. Загальне забарвлення в шлюбний сезон червонувато-буре зверху і більш світле знизу, горло, щоки і шия забарвлені в каштановий колір. Не має ніяких прикрас з пір'я. У зимовому вбранні верх світло-бурий, низ білий.

Вид –/Рід — Clangula hyemalis
Родина – Качкові
Ряд – Гусеподібні

Самець і самка в шлюбному вбранні. Верхня частина голови, задня сторона шиї і верхня частина тіла чорнувато-бурі, вуздечка і підборіддя чорні, щоки, передня та бічні сторони шиї і верхня частина грудей каштаново-руді, боки тіла чорно-бурі зі світлими плямами, нижня сторона тіла блискучо-біла з домішкою чорнуватих тонів, підкрила білі, махові бурі або зі значною домішкою білого, так що на складеному крилі видно біле дзеркальце, кермові бурувато-сірі. Дзьоб чорний з білуватим кінчиком, в розрізі рота яскравий зеленувато-жовтий. Райдужка червонувато-бура. Цівка і лапи сірувато-зелені.

Самець і самка в зимовому вбранні. Загальне забарвлення більш світле і розмите. Верхня сторона голови і тіла бурі, підборіддя біле, щоки, шия і верхня сторона грудей бурі з окремими блідо-каштановими плямами, нижня сторона грудей і передня частина нижньої сторони тіла білі, задня частина нижньої сторони тіла бура, боки тіла димчасті. Яскраве жовто-зелене забарвлення кута рота відсутнє.

Пухове пташеня. Голова в основному чорна, але лоб покритий білястими сріблястими волосоподібними пушинками, а на чорному підборідді і горлі дві поздовжні білі смужки. На чорній шиї слабо намічені декілька поздовжніх іржавих смужок, які переходять зверху на спину, де вони стають більш ясними. Нижня сторона тіла біла, між нею і чорними боками чітка межа. Райдужка коричнева, дзьоб червоний, ноги чорні.

Живлення

Харчується переважно дорослими комахами і їх личинками, молюсками, личинками амфібій і дрібною рибою.

Розмноження

Гнізда будує як на відкритій воді, так і в заростях, використовуючи для цього залишки відмерлої водної рослинності. У кладці частіше 4-6 яєць. Пташенят вигодовують обидва батьки. Самостійною молодь стає у віці 30-40 днів, а на крило піднімається на 44-48-й день життя.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

В Україні гніздовий, перелітний, зимуючий. Гніздиться на усій території України, крім гір; мігрує скрізь; регулярно зимує в окремих районах півдня та в Закарпатті, на водоймах решти території трапляється взимку лише інколи.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»