Пірникоза чорношия (Podiceps nigricollis, черношейная поганка)





Podiceps nigricollis

Середовище існування/Опис

Пірникоза чорношия - вид водних птахів з родини пірникозових. Розміром трохи менше червоношийої пірникози (довжина тіла 28-34 см). Навесні і влітку шия чорна, за очима пучки пір'я золотистого кольору, що стирчать назад і донизу. Взимку відрізняється злегка кирпатим темно-сірим дзьобом, сірою шапочкою, що заходить нижче рівня очей, і сірою спереду шиєю. Птах, що пливе тримає шию вертикально. У польоті видно темні кінці крил.

Вид –/Рід — Podiceps nigricollis
Родина – Качкові
Ряд – Гусеподібні

Більшу частину часу проводить на воді, на берег виходить рідко. При небезпеці воліє пірнати, а не злітати, хоча набагато легше, ніж інші пірникози, піднімається з води, і здатна здійснювати тривалі перельоти.

Живлення

Основа харчування чорношийої пірникози - водні комахи та їх личинки, ракоподібні, молюски, рідше пуголовки, рослини, мальки риб. Пташенят годують в основному личинками водних комах.

Розмноження

Прилітають вже після звільнення озер від льоду, групами або зграями. Ще на прольоті багато токують, влаштовують групові демонстрації.

Частина пар утворюється на прольоті. Оселяються на найрізноманітніших стоячих водоймах або повільно текучих річках, більш або менш зарослих. Воліють неглибокі водойми. Утворюють колонії, іноді численні, майже завжди - в колоніях чайок або крячків або поруч з ними. Гнізда будують в негустих заростях очерету, рогозу, осоки, на купині або роблять плаваючі острівки з рослинного матеріалу майже на відкритій воді або на багнистому мулистому грунті. У колонії завжди багато порожніх гнізд, «ритуальних», побудованих при утворенні пар. Починають гніздування в кінці травня на початку червня. У кладці звичайно 3-5 яєць (2-6), Насиджування триває 20-22 дні (17-25). Розміри яєць - 39-50 х 27-34 мм. Маленькі пташенята набагато темніші, ніж у інших поганок, зверху майже чорні, зі смугастою головою, на тулубі смуг немає або вони ледве помітні; дзьоб червоний з двома темними кільцевими смужками. Пташенята стають самостійними у віці 3 тижнів або трохи пізніше. Статева зрілість настає на першому році життя.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздиться в Європі, середній і південній Азії, на більшій частині Африки, на півдні і південному заході США і на півночі Південної Америки. На півночі ареалу - перелітний птах. В Україні гніздиться на всій території крім гір і більшої частини Криму; регулярно зимує на Сиваші, а також на узбережжях Чорного і Азовського морів, інколи в зимовий період трапляється на річках та озерах в глибині суходолу.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»