Пірникоза сірощока (Podiceps grisegena, серощёкая поганка)





Podiceps grisegena

Середовище існування/Опис

Пірникоза сірощока або норець сірощокий — вид водоплавних птахів родини пірникозових. В Україні гніздовий, перелітний, зимуючий птах.

Вид –/Рід — Podiceps grisegena
Родина – Качкові
Ряд – Гусеподібні

Пірникозу сірощоку за розміром можна порівняти з качкою середнього розміру. Маса тіла складає 500–900 г, довжина тіла 40—50 см, розмах крил 77—85 см. У дорослого самця у шлюбному вбранні верх голови чорний, з ледь помітним «чубом»; щоки, покривні пера вух і горло сірі; шия і воло каштаново-руді; спина темно-бура; груди і черево білі; на крилі біле «дзеркальце» і біла смуга на покривних перах, які видно лише в польоті; основа дзьоба жовта, кінцева частина чорна; ноги чорні. У позашлюбному вбранні у дорослого самця верх сірувато-бурий; горло, низ щік і верх шиї на боках білі, низ білий. Молодий птах подібний до самки у шлюбному вбранні, але на білуватих щоках темно-бурі смуги, шия рудувата, дзьоб темно-бурий.

Населяє зазвичай неглибокі, сильно зарослі очеретом або рогозом стоячі водойми, частіше за все озера та риборозплідні ставки. Виявляє схильність до гніздування окремими парами, проте відомі також і групові поселення. Для гнізда обирає більш розріджені ділянки заростей прибережної рослинності або її масиви, розділені внутрішніми плесами.

Живлення

Основу живлення в літній період складають безхребетні, у тому числі імаго і личинки водних комах (жуки та клопи, личинки бабок, волохокрильців та комарів), бокоплави, молюски та павуки. На 10—15 % їжа складається з кормів рослинного походження. Взимку живиться майже виключно рибою.

Розмноження

Гніздо влаштовує як в глибині, так і по краю заростей, а інколи серед розрідженої водної рослинності. Основою для гнізда зазвичай слугують декілька стебел очерету, які птах закріплює між стеблами надводних рослин. При основі укладає стебла та листя, кореневища, корені водних рослин, водоростей. Збудоване гніздо майже на 9/10 занурене у воду та часто торкається дна водойми. На гніздовій території птахи також влаштовують з того самого матеріалу, що і гніздо, декілька невеликих площадок для відпочинку та шлюбних ритуалів. Залишаючи гніздо, птах прикриває кладку гніздовим матеріалом або пучком зелених рослин, взятих з води.

Кладка складається з 3—5, рідше з 2 або 6 яєць. Шкаралупа спочатку матова, блакитно-біла, але від постійного контакту з вологим матеріалом гнізда до кінця насиджування набуває жовтувато-бурого забарвлення. Середній розмір яєць 51,20 х 34,19 см.

До гніздування приступає в травні. Відкладання яєць відбувається у другій — третій декадах цього місяця. Насиджування триває протягом 22—23 діб. Пташенята виводкові. Протягом року один виводок.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Ареал складається з декількох ділянок в Євразії та Північній Америці. Населяє різні кліматичні зони від смуги тундри в Лапландії, Якутії, на Колимі, Чукотці та Алясці до пустель в Прикаспії, Приураллі та Аризоні.

В Україні гніздиться на всій території, крім гір; під час міграцій може траплятися скрізь; регулярно зимує біля чорноморського узбережжя, на водоймах в глибині суходолу — лише зрідка.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»