Чирянка велика (Anas querquedula, чирок-трескунок)





Anas querquedula

Середовище існування/Опис

Чирянка велика — птах родини качиних. Населяє тихі відкриті водойми з порослими берегами і луговою рослинністю по сусідству. На зимівлях утворює великі зграї в дельтах великих річок і на заболочених розливах.

Вид –/Рід — Anas querquedula
Родина – Качкові
Ряд – Гусеподібні

Досить дрібна качка, близька до широконіски. Довжина 34-41 см, розмах крил 63-69 см, маса 290-480 г.

Самця в шлюбному наряді виділяє насамперед широка біла смуга над оком на загальному коричневому тлі голови, завдяки чому його досить легко визначити в польових умовах. Верх голови темно-бурий, боки голови, груди і шия шоколадно-коричневі з поздовжніми білими плямами. Верх темний, сіро-оливковий зі світлими облямівками пір'я, хвіст бурий. Боки тіла сірувато-сизі з чорним струменистим малюнком, черево і підхвістя білі з темними поперечними плямами. Покривні пера сизо-блакитні, першорядні махові сірувато-бурі; дзеркало зелене, злегка блискуче, спереду і ззаду має білу облямівку. По дзеркалу качку можна визначити в польоті — воно аналогічно дзеркалу широконіски. Дзьоб злегка розширений, темно-сірого кольору. Райдужка бура, ноги сірі.

У літньому оперенні самець більше схожий на самку, від якої його відрізняють такі ж, як і навесні, сизо-блакитні плями на крилах. Самка наряд не міняє - протягом усього року вона однотонна: темно-бура зверху і білувата з темними розмитими плямами знизу. Від селезня влітку її можна відрізнити по забарвленню покривних пер, які у самця колір не міняють, а також по дзеркалу, яке у самки також зелене, але більш тьмяне.

Політ безшумний, але швидкий і маневрений. Злітає майже без розбігу. Посадка на воду легка, майже нечутна.

Живлення

Під час розмноження переважно живиться тваринами, велику роль в раціоні грають молюски. Також харчується водними комахами і їх личинками, водними ракоподібними й іншими безхребетними, з рослинних кормів вживає в їжу вегетативні пагони і насіння трав.

На стику верхньої і нижньої щелеп качиного дзьоба є численні рогові відростки у вигляді дрібних гачків і гребінців. Вони утворюють пластинчасте «сито», яке служить для проціджування корму.

На качиному дзьобі й язиці знаходиться безліч чутливих рецепторів, завдяки яким птахи навіть вночі відшукують корм на дотик.

Розмноження

Гніздиться поблизу водойм. Гнізда у вигляді досить глибокої ямки влаштовують на сухому місці на відстані до 150 м від водойми, найчастіше в безпосередній близькості від неї. Зазвичай вони добре укриті в заростях високої трави, рідше заховані в тіні чагарникової верби або вільхи. Зсередини гніздо вистелене сухою травою, а по периметру білим з бурим пухом. Кладка зазвичай з 8-9 яєць, строк насиджування 21-23 дні. Пташенята набувають здатності до польоту у віці 35-40 днів. Легко переносить неволю і добре розмножується в зоопарках.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Перелітний птах, зимує в тропіках Африки, Південної та Південно-Східної Азії. До місць гніздування прилітає пізніше інших качок, рано і відлітає. Гніздиться в помірних широтах Євразії від Британських островів до Сахаліну і Курил. В Україні гніздовий, перелітний, зрідка зимуючий. Гніздиться на всій території країни, крім гір та більшої частини Криму; мігрує скрізь; іноді зимує в північному Причорномор'ї, а також трапляється взимку на водоймах в глибині суходолу.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»