Гуменник (Anser fabalis, гуменник)





Anser fabalis

Середовище існування/Опис

Гуменник — водоплавна птиця з сімейства качиних. Гусак гуменник — великий птах буро-сірого забарвлення, що нагадує сірого гусака. Дзьоб чорний з оранжевою смужкою посередині. Самець і самка не відрізняються за забарвленням, однак самка трішки менша. Маса тіла коливається від 2,5 до 4,5 кг і вище.

Вид –/Рід — Anser fabalis
Родина – Качкові
Ряд – Гусеподібні

Гуменники, як і інші гуси, не сильно прив'язані до води. Вони навіть менше прив'язані до води, ніж сірі гуси. Гуменники пасуться на луках вдень, іноді на значній відстані від води, повертаючись до води тільки ввечері. Ці гуси прекрасно ходять і навіть бігають по суші. Так, у випадку небезпеки, в період линьки, гуменник воліє рятуватися втечею, ніж пірнати або затаюватися в траві. Тим не менш, на воді цей гусак тримається також дуже вільно і відмінно пірнає. Місцеперебування гуменників — трав'яниста і чагарникова тундра поруч з водоймами. Цей гусак воліє лісові струмки, заболочені сирі долини річок, мохові болота, гірські лісові озера. Линька у гуменників, як і інших гусей, відбувається один раз на рік в період росту пташенят. У період линьки гуменники разом із пташенятами йдуть у важкодоступні місця, в основному луки з низькою травою. У цей період гуменники тримаються великими зграями, підібратися до них украй важко. Часто в цей період у зграї гуменників можна побачити і білолобих гусей. Линяти першими починають статевонезрілі птахи, потім дорослі самці і слідом за ними самки.

Живлення

Основа їжа гуменників, як і всіх гусей — рослинна. Вони харчуються зеленими пагонами трав, а також ягодами. Особливо люблять лохину. Під час зимівлі і зупинок під час перельотів харчуються також на хлібних полях, озимими, годуються на рисових полях. Пухові пташенята живляться водними і наземними комахами, ракоподібними і молюсками.

Розмноження

На місця гніздування гуменники прилітають ранньою весною, коли сніг ще тільки починає танути. На півночі Європи час прильоту гуменників припадає на кінець квітня - початок травня. У більш холодних місцях, таких як Таймир, Колима, Шпіцберген він прилітає в кінці травня на початку червня. Як правило, гуменники розбиваються на пари ще на зимівлях. На відміну від багатьох гусей у гуменників гніздо будують і самець і самка. Гніздо гуменники влаштовують на сухих місцях, горбках або горбках поблизу водойми. Гніздо ці гуси будують з моху і сухих рослинних залишків, лоток і край гнізда гуска вистилає власним пухом. Іноді гніздо гуменника — просто поглиблення в землі, вистелене пухом. У кладці буває від 3 до 9 яєць, частіше 3-4. Спочатку яйця мають ніжно-палевий і білий з жовтуватим відтінком колір, проте в процесі насиджування на яйцях з'являються сірі або жовті плями. Насиджує тільки самка, самець знаходиться поблизу і попереджає про небезпеку. Через 25 днів виводяться пташенята. Після вилуплення пташенят сім'я гуменників йде від гнізда у вологі трав'янисті луки з чагарниками. Самець і самка удвох піклуються про пташенят. При небезпеці пташенята гуменника затаюються в траві, дорослі птахи відлітають у бік і тут же повертаються до пташенят, коли небезпека мине. У півторамісячному віці пташенята вже мають розміри дорослої птиці. Як і сірі гуси, гуменники линяють, поки їх пташенята підростають, втрачаючи на час здатність літати. Коли пташенята стають на крило, повертається здатність до польоту і у дорослих птахів, в цей період сім'я розпадається. Птахи збираються в зграї і кочують по заливним лугам і по долинах річок. Годуються по вечорах і вранці перед сходом сонця. Вдень відпочивають. У місця зимівлі птахи відлітають з настанням морозів — у перших числах вересня в північних районах, в кінці вересня в південних районах гніздування.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гуменник населяє тундру і тайгу Євразії від Гренландії до Далекого Сходу. Зимує на морських узбережжях Середньої Європи і Азії, на Чорному та Середземному морях, частково в Середній Азії, в Японії і південно-східному Китаї. В Україні зустрічається під час міграцій.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»