Квак (Nycticorax nycticorax, обыкновенная кваква)





Nycticorax nycticorax

Середовище існування/Опис

Квак звичайний або нічна чапля (Nycticorax nycticorax) — птах родини чаплевих. В Україні — гніздовий перелітний вид.

Квак має коротку у порівнянні з іншими чаплями шию і короткий, але міцний і потужний дзьоб. Ноги теж коротші, ніж у інших чапель.

Вид –/Рід — Nycticorax nycticorax
Родина – Чаплеві
Ряд – Лелекоподібні

Самець в шлюбному вбранні має чорну із зеленуватим відливом шапочку і такого ж кольору спину. Крила — сірі. Черево і боки — білі. На потилиці навесні виростають 2-4 довгих вузьких білих пера. Дзьоб — чорний, ноги — з довгими пальцями, жовті або рожеві. Самка має схоже забарвлення.

Молоді кваки — темно-бурі з повздовжніми плямами. Пташенята — білі.

Живлення

Харчуються кваки звичайні в основному рибою і жабами, а також водними комахами.

Розмноження

Кваки активні зазвичай вранці і ввечері, вдень непорушно сидять на гілці. Проте в час гніздування вони активні і вдень. Гніздяться біля густо зарослих водоймищ на узліссі або в самому лісі — на деревах або в кущах. Гніздяться колоніями з іншими чаплями або власними колоніями до тисячі пар в кожній. Якщо місце гніздування далеко від людського житла, можуть гніздитися також і на заломах очерету.

Гніздо будують з дрібних гілочок. В нього самка відкладає 3-4 яйця. Через 21 день вилуплюються пташенята, зазвичай з різницею в 1-2 дні і у тій послідовності, в якій були відкладені яйця. Пташенят годують обоє батьків, спочатку відригуючи їм в дзьоба напівперетравлену їжу. Пізніше, коли пташенята підростуть, їх починають годувати звичайною їжею.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Квак звичайний населяє практично всю Америку, Африку, Південну і Середню Європу та Азію. Європейські кваки перелітні, зимують в Екваторіальній Африці. Немає квака звичайного лише в Австралії. У Росії великі гніздування цього птаха можна зустріти в дельті Волги.

В Україні це гніздовий, перелітний, зимуючий вид. Гніздиться в лісостеповій, степовій смугах; в періоди міграцій може траплятися скрізь; зимує в пониззі Дунаю та Дністра.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»