Буревісник кочівний (Fulmarus glacialis, глупыш)





Fulmarus glacialis

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 700-900 г, довжина тіла: 45-50 см, розмах крил: 102-112 см.

У світлої морфи (популяції одного виду, що відрізняються за фенотипами) виду спина, поперек, надхвістя і верх крил сірі; основа внутрішніх першорядних махових пер білувата; хвіст світло-сірий; інше оперення біле; дзьоб жовтий, основа верхньої щелепи і трубкоподібні утворення на ній сірувато-блакитні; ноги жовті, сірі або тілесного кольору. Темна морфа має бурувато-сіре оперення, на внутрішніх першорядних махових перах білувата пляма, яку добре видно в польоті.

Вид –/Рід — Fulmarus glacialis
Родина – Буревісникові
Ряд – Буревісникоподібні

Довірливий, добре плаває. Політ легкий із тривалим планеруванням над поверхнею води.

3вуки: низькотональний регіт, який можна почути лише в місцях гніздування.

Відмінності від схожих видів: від мартинів відрізняється трубкоподібними утвореннями на дзьобі; крім того, світлі особини від схожих за розмірами видів мартинів— сірим надхвістям, а від звичайного і сивого мартинів — також відсутністю чорного кольору в забарвленні крил.

Живлення

Харчується ракоподібними, рибою, кальмарами, планктоном, при нагоді - падаллю. Може пірнати за здобиччю на глибину до півметра.

Розмноження

Гніздиться на уступах прибережних скель великими колоніями, іноді до сотень тисяч пар. У кладці одне біле яйце, Насиджування триває 50 - 54 дні, вигодовування пташенят - 70 - 75 днів. В період гніздування буревісники ведуть нічний спосіб життя, в решту часу активні вдень. На кочівлях зустрічається як у відкритому морі, так і у прибережжі і навіть в гаванях портів. Іноді збирається великими зграями, нерідко разом з чайками, біля кораблів, які ведуть промисел.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Рідкісний залітний. Спостерігався на Дністрі. Надає перевагу водоймам різного типу.

Зиму проводять у прибережних і відкритих водах північної частини Атлантичного і Тихого океанів, а також в незамерзаючих акваторіях Північного Льодовитого океану, можуть зустрічатися в Баренцевому, Японському і Беринговому морях.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»