Кульон тонкодзьобий (Numenius tenuirostris, тонкоклювый кроншнеп)





Numenius tenuirostris

Середовище існування/Опис

Один з 8-ми видів роду; один з 3-х видів у фауні України.

В Україні мігрує навесні в квітні–травні та восени в серпні–вересні, зупиняючись переважно на березі моря, лиманів, заток, поблизу мілких тимчасових озер, вздовж річок, на ділянках степової рослинності, або на косах, мілинах. Усього з 1998 по 2006 рр. відомо 15–27 спостережень в основному на Азово-Чорноморському узбережжі.

Вид –/Рід — Numenius tenuirostris
Родина – Баранцеві
Ряд – Сивкоподібні

Маса тіла: близько 120 г, довжина: 40–46 см, розмах крил: 72–82 см. Дорослий птах зверху темно-бурий зі світлою строкатістю, горло білувате, на білуватих боках тулуба і волі темно-бурі краплеподібні плями. Задня частина спини, поперек, надхвістя і черево білі. Спід крил білий, першорядні махові пера зверху темно-бурі, внутрішні першорядні і бурі другорядні — з білими плямами. Хвіст білий з бурими поперечними смугами. Дзьоб довгий, темно-бурий, загнутий донизу, ноги темно-сірі. Молодий птах подібний до дорослого, але верх рудіший, воло і боки тулуба з бурими рисками.

Живлення

За візуальними спостереженнями, живиться водяними та наземними комахами та їх личинками, дощовими черв?яками, молюсками тощо.

Розмноження

Гніздо — невеличка ямка на землі, злегка вистелена рослинним матеріалом. В кладці чотири оливково-зеленуваті яйця з бурими плямами. Кладка яєць в травні. За рік один виводок.

ЧИСЕЛЬНІСТЬ І ПРИЧИНИ ЇЇ ЗМІНИ

У світі, залишилось від 50 до 300 ос. Ймовірно, ця цифра дещо занижена. На Україні під час міграцій і літування спостерігаються окремі особини та зграйки по 7–48 птахів. Причини зміни чисельності остаточно не з’ясовані, ймовірно, надмірне полювання, знищення біотопів гніздування, міграційних зупинок та зимівель. Після безкрилої гагарки, винищеної в 19 столітті і канарського чорного кулика-сороки, вимерлого в середині 20 століття, тонкодзьобий кроншнеп ризикує стати першим європейським птахом зникнувшим з лиця Землі в 21 столітті. Останній раз цього птаха бачили в 2001 році у Венгрії. З тих пір, незважаючи на всі зусилля орнітологів, виявити його не вдається. Але вчені не здаються...

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Вивчений не достатньо. Гніздиться, ймовірно, між пд. смугою зони тайги Зх. Сибіру та Уральського хребта на сх. до долини р. Обі. У 1909–1924 рр. гніздування було відоме в Омській обл. РФ (окол. Тари). Раніше зимував у Пн. Африці, Італії, Греції. Зараз місця регулярних зимівель не відомі. Область міграцій охоплює пд. РФ, України та Пд.-сх. Європу. Існує сх. пролітний шлях через Близький Схід до місць зимівлі, ймовірно, біля Перської затоки. В Україні мігрує вздовж узбережжя морів.

Охорона

Має міжнародний охоронний статус за IUCN як вид під критичною загрозою, охороняється конвенціями CITES (Додаток І), Боннською (Додаток І і ІІ) та Бернською (Додаток ІІ), AEWA, внесений до ЧКУ (1994). В рамках Боннської конвенції укладений Меморандум про взаєморозуміння щодо заходів збереження тонкодзьобого кроншнепа. Заходи охорони: створення у місцях регулярних реєстрацій виду природоохоронних територій, популяризація, роз’яснювальна робота з природокористувачами, особливо мисливцями.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»