Казарка червоновола (Branta ruficollis, краснозобая казарка)





Branta ruficollis

Середовище існування/Опис

Розміром з чорну казарку. Забарвлення строкате. У дорослого птаха верх голови, задня частина шиї, спина, крила, боки тулуба і груди чорні; зверху на покривних перах крила дві вузькі білі смуги; покривні пера вух, передня частина шиї і воло каштаново-руді; вуздечка, вузькі петлеподібні смуги на боках голови, смуги на шиї і боках тулуба, задня частина черева, надхвістя та підхвістя білі; махові і стернові пера чорні; ноги і дзьоб чорні. Молодий птах має тьмяніше забарвлення, з білуватою смугастістю на крилах. Маса тіла: 890–1700 г, довжина тіла: 430–560 мм, розмах крил: 110–113 см.

Вид –/Рід — Branta ruficollis
Родина – Качині
Ряд – Гусеподібні

Живлення

Живиться озиминою, зерном пшениці, рису, навесні також пагонами, листям та цибулинами трав'яних рослин.Живиться озиминою, зерном пшениці, рису, навесні також пагонами, листям та цибулинами трав'яних рослин.

Розмноження

Перелітний птах. В Україні з'являється у жовтні – листопаді. Перельоти у зграях по 10–50 (іноді більше) ос., часто з іншими видами гусей. На лиманах Північного Приазов'я затримується на 4–8 тижнів. На зимівлі утворює скупчення на озерах, ріках, найбільші - на мілинах лиманів Північно-західного Приазов'я, Сиваші, у дельті Дунаю. Кормові міграції на поля вранці та ввечері. Відлітає на початку березня. Гніздові біотопи - сухі ділянки тундри та лісотундри поблизу водойм з крутими берегами, острови. Статевозрілими казарки стають у 3-4 роки. Кладку з 3-9 яєць (найчастіше 5-7) насиджує самка протягом 23-25 днів.

ЧИСЕЛЬНІСТЬ І ПРИЧИНИ ЇЇ ЗМІНИ

Світова популяція оцінюється у 37 тис. дорослих птахів. За іншими даними, станом на 2008 р. - не менше 44 300 ос. У кінці 1980-х рр. на міграції в Україні реєстрували біля 40 тис. ос., на початку ХХI ст. - до 100 тис. ос. На зимівлю (у м'які зими) у 1980-ті рр. залишалося 60–300, зрідка 1,2 тис. ос., у 2000 р. - 14 тис. 130 ос. Загальна чисельність зараз становить понад 15 тис. ос. Основні причини її змін: незаконне полювання (в Україні щороку здобувають понад 1 тис. ос.), виловлювання птахів, освоєння територій у місцях зимівлі та міграційних скупчень, отруєння птахів добривами і пестицидами.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздовий ареал простягається у зоні тундри від півострова Ямал до півострова Таймир. Основні місця зимівлі розміщені у Болгарії, Туреччині та південно-західній частині України. В Україні зустрічається лише під час міграцій і зимівлі. Головний пролітний шлях проходить уздовж Азово-Чорноморського узбережжя. Частина популяції зимує в дельті Дунаю, Чорноморському біосферному заповіднику, на Молочному і Утлюцькому лиманах, у Криму.

Охорона

Вид занесено до Європейського червоного переліку, у Додаток I Директиви Ради Європи про охорону диких птахів, Конвенції з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори (CITES) (Додаток ІІ), Боннської (Додаток І) та Бернської (Додаток ІІ) конвенцій, угоди AEWA. Включено до Червоної книги України (1994, 2009), статус виду - вразливий.

В Україні на прольоті охороняється у Чорноморському і Дунайському біосферних заповідниках, біосферному заповіднику «Асканія-Нова», Азово-Сиваському національному природному парку, заказниках «Обитічна коса» і «Молочний лиман», на Лебединих островах (філія Кримського природного заповідника). Необхідно створити заказник у Новотроїцькому районі Херсонської області (ок. с. Сивашівка), де птахи зимують, та зони спокою у мисливських господарствах, де є їх скупчення на міграції та зимівлі.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»