Шилодзьобка, Чоботар (Recurvirostra avosetta, шилоклювка)





Recurvirostra avosetta

Середовище існування/Опис

Цей граціозний водоплавний птах має довгий, заломлений дугоподібно вгору дзьоб. Шилодзьобка бродить по воді, опустивши дзьобу воду, і відшукує їжу.

Шилодзьобка - один з найграціозніших водоплавних птахів. Цей птах повільно бродить по мілководдю, не виймаючи ніг з води, а борознить ними воду. У глибоких місцях шилодзьобка шукає корм плаваючи. Під час пошуку їжі птах водить дзьобом з одного боку в інший.

Вид –/Рід — Recurvirostra avosetta
Родина – Шилодзьобові
Ряд – Сивкоподібні

Довжина: 41-45 см, самці більші, ніж самки
Довжина дзьоба: 7,5-8,5 см
Розмах крил: 76-80 см
Звички: одинаки
Їжа: комахи, ракоподібні, черв'яки і насіння рослин
Звуки: „ф'ють-ф'ють"
Тривалість життя: близько 10 років

Шилодзьобка належить до родини шилодзьобових. Усі ці птахи гніздуються по берегах солонуватих, солоних та прісних водоймищ. Гніздуються колоніально. Колонія шилодзьобок складається з 6-30 особин. В окремих випадках її чисельність може сягати сотні птахів. Шилодзьобки зустрічаються по берегах Каспійського, Азовського, Аральського і Чорного морів, живуть вони також біля Балтійського моря, у країнах Середземномор'я, в Передній Азії, Китаї, Африці, Австралії і на Тасманії. Це перелітні птахи. Вони зимують в Африці і Південній Азії, а окрема популяція цих птахів зимує на Каспійському морі. Взимку ці птахи тримаються великими зграями. На місця гніздування шилодзьобки повертаються в кінці березня - квітні. В період токування птахи нерідко виконують групові танці. Танцюючі птахи утворюють коло, вони опускають голови вниз, їхні дзьоби направлені в центр кола. У стороннього спостерігача створюється таке враження, ніби птахи готуються до бійки. Поза періодом гніздування вони тримаються поодинці.

Живлення

Шилодзьобки поселяються на морському узбережжі, оскільки вони харчуються в основному дрібними ракоподібними, личинками комах, що живуть у воді, молюсками, черв'яками і насінням водних рослин. Тому і гніздові колонії цих птахів розташовані в місцях з достатньою кількістю їжі, адже пташенята шилодзьобки з першого дня життя здатні знаходити їжу самостійно. Збираючи корм, птахи найчастіше неквапно бродять по мілководдю, не виймаючи ніг з води, і водять дзьобом з одного боку в інший, як косою. У глибших місцях шилодзьобки збирають корм, плаваючи. Пташенята користуються іншим способом добування корму: вони просто скльовують побачену здобич, оскільки дзьоб у них ще не розвинений.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 2-3 років
Період гніздування: травень-липень
Несіння: 1 на рік
Кількість яєць: зазвичай 3-4
Висиджування: 23-25 днів
Пташенята стають на крило: у 35-42 дні

Більшість шилодзьобок прилітають на місця гніздування наприкінці березня - у квітні. Для гніздування птахи віддають перевагу плоским мулистим берегам солонуватих водоймищ, піщаним косам, солонцям і берегам мілководних морських заток.

Шилодзьобки дуже агресивно захищають свою територію: з гучними криками проганяють зайд і попереджають про небезпеку. Перед спаровуванням шилодзьобки виконують на воді складний шлюбний ритуал. Під час танцю самець чистить оперення, чепуриться, тоді як самка схиляється вперед і витягує шию. Потім самець повільно наближається до самки, він бреде по воді в її бік, поки не впирається в її хвіст. Партнер розкриває над самкою крила і злучається з нею. Після спаровування птахи якийсь час пливуть поряд, „пліч-о-пліч". Шилодзьобки гніздуються невеликими колоніями. Парні самець і самка займають свою ділянку. Гніздо шилодзьобки будують на купині або піщаних горбиках. Матеріалом для його будівництва служать різні рослини.

Самка відкладає яйця і насиджує їх 23-25 днів. Невдовзі після вилуплення з яєць пташенята шилодзьобки можуть самостійно відшукувати їжу. За допомогою спеціальних закличних криків і жестів батьки зазивають пташенят до води. У віці 35-42 днів пташенята вже можуть літати, проте, незважаючи на це, ще деякий час вони живуть разом з батьками.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ШИЛОДЗЬОБКИ

Політ: ноги птаха, що летить, витягнуті уздовж тіла. На білосніжній нижній стороні яскраво виділяються темно забарвлені кінці крил.

Дзьоб: довгий, плоский, заломлений дугоподібно вгору. Кінець гострий. Шилодзьобка ходить по мілководдю і за допомогою опущеного у воду дзьоба дістає з води дрібних тварин та рослини.

Несіння: самка відкладає 3-4 яйця. Насиджування триває 23-25 діб. Насиджують яйця обидва птахи по черзі.

Ноги: голубуваті, довгі. Ноги закінчуються чотирма пальцями, між передніми пальцями є плавальна перетинка.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ШИЛОДЗЬОБКОЮ

Зрідка шилодзьобки гніздуються на побережжі Північного : моря. Найчастіше птахів можна побачити на територіях, що охороняються. Шилодзьобка відразу ж впізнається за формою дзьоба. Дзьоб у птаха довгий, гнучкий, заломлений і дугоподібно вгору, має чорне забарвлення. Ноги чотирипалі. Забарвлення ніг цього птаха голубувате. Верх голови і зашийок чорні або темно-бурі, крила чорні або темно-бурі, з великими білими плямами, а решта оперення біла. У пошуках їжі птах ходить, опустивши голову, зануривши кінчик дзьоба у воду, і водить ним з одного боку в інший.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Шилодзьобка зображена на гербі британського товариства охорони птахів.

Довжина крила шилодзьобки - 21-23 сантиметри.

Навесні під час розливу шилодзьобка влаштовує своє гніздо у високо розташованому місці, куди не може дійти вода, що піднімається.

Шилодзьобки найбільш активні в ранкові й вечірні сутінкові години. Саме в цей час шилодзьобки виходять на пошуки їжі.

В Австрії шилодзьобку називають також вальдшнеп авозетта. Ця назва містить латинську назву цього птаха.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Шилодзьобка проживає по берегах солоних озер від Дунаю до Південно-Східного Забайкалля, по берегах Каспійського, Азовського, Аральського і Чорного морів. Зустрічається біля Балтійського моря, у країнах Середземномор'я, в Передній Азії, Китаї, Африці, Австралії і на Тасманії. Один з 4-х видів роду; єдиний монотиповий вид у фауні України. В Україні гніздовий, перелітний, іноді зимуючий вид.

Охорона

Останнім часом птахи страждають від знищення гніздових місць і місць зимування.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»