Шилохвіст (Anas acuta, шилохвость)





Anas acuta

Середовище існування/Опис

Характерні особливості цього птаха - довга шия й гострий голкоподібний хвіст, добре помітний у птаха і тоді, коли він летить, і тоді, коли він пливе. У шилохвоста добре виражений статевий диморфізм.

Шилохвіст - це качка, що гніздиться в багатьох районах північної півкулі. Цей птах невибагливий у виборі їжі і харчується як тваринними, так і рослинними кормами. Така невимогливість щодо корму допомагає шилохвостові розширити свій ареал.

Вид –/Рід — Anas acuta
Родина – Качині
Ряд – Гусакоподібні

Довжина: 51-66 см
Розмах крил: 80-95 см
Маса: самець 680-1300 г, самка 550-1050 г
Звички: перелітні
Їжа: насіння водяних рослин, бульби, комахи, молюски
Звуки: самець видає носові звуки, самка крякає
Тривалість життя: до 26 років

Шилохвіст поширений в багатьох куточках світу. Це типовий перелітний птах. Гніздівлі шилохвоста займають більшу частину території Північної Америки, Ісландії, Скандинавії та Росії. Коли починає холоднішати, шилохвости летять до Західної та Південної Європи, Північної Африки, а також до середніх і південних регіонів Азії. Нерідко в пошуках їжі шилохвости кочують у межах гніздової території. Звичайно в такі подорожі вирушають птахи, що живуть на півдні, де багато вологих районів влітку висихають. Під час гніздового періоду шилохвіст зустрічається в затоках, ріках, дрібних озерах і ставках з густою прибережною рослинністю. Взимку птахи тримаються в гирлах великих рік, на тимчасово затоплюваних територіях і на морському узбережжі.

Живлення

Шилохвіст живиться їжею як рослинного, так і тваринного походження. Птахи, що живуть у північних частинах ареалу, харчуються в основному тваринними кормами. Представники південних популяцій поїдають переважно рослинну їжу.

Із тваринних кормів можна назвати молюсків, личинок волохокрильців, хірономід та інших водних безхребетних. Рослинні корми - це зелені частини рдесників, нитчасті водорості й інші водяні рослини. На мілководді шилохвіст досить часто пірнає у воду, при цьому задня частина його тіла виглядає над водою.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 1 року
Період гніздування: із квітня
Кількість яєць: 6-11 яєць
Висиджування: 22-24 дні
Пташенята стають на крило: у віці 40-45 днів

Період токування й розподіл птахів на пари у шилохвоста відбуваються взимку, однак пари, створені ще до весняного перельоту на гніздівлі, часто непостійні. Селезень вибирає самку, плаває навколо неї, витягаючи вперед шию, і оббризкує її водою. Якщо самець сподобається самці, то вона веде його вбік від інших токуючих самців. Гніздо шилохвости завжди влаштовують на землі, зазвичай на відкритому місці, серед трави й осоки. Часто воно може бути й на відстані більш ніж 100 метрів від водойми. Гніздо шилохвоста - проста ямка в землі, майже без підстилки. Лоток гнізда вистелений пухом з домішкою стеблинок трави, які утворюють валик навколо яєць.

Ідучи із гнізда, самка прикриває яйця пухом. Самка відкладає 6-11 білих яєць. Насиджує яйця самка. Через 22-24 дні з яєць вилуплюються пташенята. Після того як малята обсохнуть, самка веде їх до водойми.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ШИЛОХВОСТА

Селезень: голова й частина шиї темно-бурі, тім'я із зеленим і фіолетовим відливом. Груди, зоб і передня частина шиї білі, спина сірувата з тонкими поперечними смужечками. Боки й черево білі з темно-сірими вкрапленнями. Дзеркальце на крилі зеленувато-бронзового кольору. Дзьоб у центрі світло-сірий, з боків темний.

Хвіст: довгий, темний, з гострим голкоподібним кінцем. Хвостові пір'їни сягають довжини 10 см. Селезень показує їх під час виконання шлюбного танцю або погрожує ними суперникові.

Політ: шилохвіст літає швидко, різкими поштовхами, а перед посадкою робить петлю.

Самка: схожа на самку дикої качки. Основний колір - коричневий зі світлими кінчиками й краями пір'я. Дзьоб - звужується до кінця, хвіст загострений, але без довгого пір'я, як у самця.

Шия: довга й тонка, це полегшує птахові пошуки їжі на дні.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Птахи, що гніздяться в Центральному Сибірі, здійснюють перельоти до Сенегалу, де вони мають місця зимівлі.

Під час шлюбного періоду одну самку нерідко переслідує відразу декілька самців. Селезень шилохвоста супроводжує самку, що веде пташенят до води, й захищає родину від можливих небезпек. Поки самка насиджує кладку, він плаває неподалік від гнізда і, якщо виникає потреба, попереджає її про небезпеку. Потім самці кочують до місць линьки.

Під час перельотів швидкість шилохвоста досягає 80 км/год.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздується в Північній Європі та Північній Америці. Зимує на півдні Європи, в Азії, Північній і Південній Америці. В Україні гніздовий, перелітний птах.

Охорона

Шилохвіст є однією з найпоширеніших качок, і поки що небезпека зникнення їй не загрожує. Однак деякі райони гніздування цього птаха, розташовані в Центральній Європі, можуть зникнути через несприятливу для цих птахів діяльність людини.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»