Чирянка мала (Anas crecca, чирок-свистунок или малый чирок)





Anas crecca

Середовище існування/Опис

Мала чирянка - одна з найчисленніших качок, що зустрічаються в Європі. У деяких місцях живе більше чирянок, ніж крижнів. Мала чирянка - найдрібніша з європейських видів качок.

Мала чирянка мешкає на більшій частині території Європи та Азії, її часто можна спостерігати і в Україні. Підвид цієї качки зустрічається на півночі та заході Північної Америки. Північноамериканський підвид іноді називають каролінською малою чирянкою, оскільки цей птах живе тільки в Кароліні.

Вид –/Рід — Anas crecca
Родина – Качині
Ряд – Гусакоподібні

Довжина тіла: 34-37 см
Розмах крил: 54-59 см
Маса: 257-440 г
Звички: винятком періоду гніздування, птахи тримаються невеликими зграями
Їжа: водні рослини, комахи, жуки і їхні личинки, двостулкові молюски та равлики
Звуки: „крік-крік" і „га-га-га"
Тривалість життя: приблизно 16 років

Мала чирянка селиться уздовж берегів водоймищ, розташованих в лісовій або лісостеповій смузі. Цей водоплавний птах віддає перевагу заболоченим водоймищам, інколи гніздується уздовж берегів річок з повільною течією. Мала чирянка більшу частину корму добуває у воді. Гнізда малі чирянки зазвичай влаштовують серед густої прибережної рослинності. У зимовий час вони об'єднуються у величезні зграї разом з іншими водоплавними птахами і тримаються на річках, великих озерах, у гирлах річок і на морському узбережжі. Близький родич чирянки - чирянка-квоктун. Зовні і своїми розмірами квоктун схожий на чирянку, проте в звичайному наряді на голові у самця є біла смуга.

Живлення

Малі чирянки харчуються як рослинними, так і тваринними кормами. До складу рослинних кормів входять зелені частини рослин і їх насіння, переважно водних рослин, а тваринних - водні безхребетні. Більшу частину їжі птахи знаходять у воді. Чирянки опускають дзьоб у воду і відціджують з води їжу. На землі ці качки пересуваються на своїх коротких ногах незграбно, перевалюючись, і дзьобом ворушать траву у пошуках їжі. Малі чирянки, що живуть на віддалених від населених пунктів водоймищах, виходять на пошуки їжі вдень. Птахи плавають по воді, дзьобом збираючи їстівні частини рослин і комах. Влітку малі чирянки харчуються тваринними кормами - личинками бабок, ручайників і водомірами.

Розмноження

Статеве дозрівання: у рік
Період гніздування: з квітня
Кількість яєць: 8-11
Висиджування: 21-23 дні
Пташенята стають на крило: з 25-30 днів

З початком періоду гніздування селезень вдягається у вражаючий своїм забарвленням шлюбний наряд. Голова, горло і верхня частина його шиї стають рудувато-коричневими. Боки голови забарвлюються в синювато-зелений колір з мідно-червоним відливом. Спинка та крила селезня сірі з чорними поперечними цівками. Нижня частина його тіла світліша. На крилах чітко виділяються яскраві зелені дзеркальця.

Токування малих чирянок подібне до токування крижня. Селезні в період гніздування агресивно настроєні по відношенню до суперників. Проте, на відміну від інших качиних, самець малої чирянки не захищає свою ділянку. Пари утворюються ще на зимівлях. Самець та самка разом летять на пошуки місця для гнізда. Гніздо має бути добре укрите серед трав'янистих кущів або прибережних чагарників. Своїми грудьми самочка немов „угвинчується" в землю, влаштовуючи ямку, в яку будуть відкладені яйця. Лоток вистилається травинками. У повній кладці буває від 8 до 11 яєць. Насиджує яйця тільки самка.

У південних районах пташенята з'являються в кінці травня - на початку червня, а в північних - у липні. Після того, як пташенята, що вийшли з яєць, обсохнуть, качка зводить їх на воду. Пуховички вже з першого дня життя добре плавають і пірнають.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ МАЛОЇ ЧИРЯНКИ

Політ: мала чирянка від інших видів відрізняється вузькими і гострими крилами. Ця особливість забезпечує птахові найбільш швидкий політ. Мала чирянка літає майже безшумно, з частими поворотами тіла. Ця качка може злітати і з води, і з суші майже вертикально вгору.

Несіння: 8-11 жовтуватих або білих яєць. Лоток гнізда самка вистилає листям та травою. Під кінець насиджування в ньому з'являється жмутик з темного пуху.

Селезень: шлюбне оперення самця дуже яскраве. Голова, горло і верхня частина шиї спереду рудувато-коричневі, боки голови синьо-зелені з мідно-червоним відливом. Груди світло-охристі з коричневими цятками. Спина й боки сірі з чорними поперечними цівками. На крилі двобарвне дзеркальце.

Качка: як і самки інших качок, забарвлена досить скромно. Наряд служить відмінним маскуванням.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Самці малої чирянки линяють у червні або в липні, самки - в серпні або у вересні. Поза періодом гніздування селезень практично не відрізняється від качки, проте у шлюбний період від постає перед нею у всій своїй пишності.

Малі чирянки дуже швидко літають, що привертає особливу увагу мисливців. На них полюють заради спортивного інтересу. У Іспанії, Італії і інших європейських країнах щорічно половина популяції малих чирянок гине від рук мисливців.

Навіть парні самці малої чирянки часто приєднуються до холостяцьких груп. Під час залицяння вони нерідко повертаються на токовища.

Самка, йдучи шукати корм, прикриває яйця в гнізді жмутиком із темного пуху.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Регіон гніздування малої чирянки досить великий - більша частина Середньої Азії, Монголія, Маньчжурія та Японія; сягає він і до півдня Західної Європи.

Охорона

У наші дні малі чирянки досить численні, проте зникають невеликі водоймища, у яких вони гніздуються. Щоб уникнути скорочення чисельності цих птахів, треба також обмежити полювання на них.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»