Чернь чубата (Aythya fuligula, хохлатая чернеть)





Aythya fuligula

Середовище існування/Опис

Чубату чернь можна зустріти в північних областях на місцях гніздувань. У селезня в період гніздування на голові з'являється довгий чубок, у самки чубок коротший.

Чернь - це одна з найчисленніших норцевих качок. Як і лисуха, вона вподобала собі місця поселення поблизу людського житла. Цю маленьку, чорну, жовтооку качку досить часто можна зустріти на багатьох наших річках і ставках.

Вид –/Рід — Aythya fuligula
Родина – Качині
Ряд – Гусакоподібні

Довжина: 40-47 см
Розмах крил: 67-73 см
Маса: 600-900 г, селезні більші за качок
Звички: перелітна, прісноводна качка, що ниряє
Їжа: двостулкові молюски, насіння водних рослин
Тривалість життя: відомо про окільцьованого птаха, що дожив до 14 років

На сьогоднішній день чернь - одна з найчисленніших качок. Спочатку вона мешкала на півночі, нині населяє більші простори. У Північній Європі і в Азії чернь є перелітним птахом, місця її гніздувань сягають аж до Лапландії.

Місця зимівлі черні знаходяться в Північно-Східній Африці і на півдні Азії. Це прісноводий птах, тому тільки в окремих випадках - під час перельотів або сильних морозів - він з'являється на морському узбережжі. Залежно від пори року, чернь населяє різні області, але віддає перевагу озерам, ставкам і великим водоймищам, розташованим у низинах, глибина яких сягає до 3-5 м. Чернь також мешкає на низовинних річках з повільною течією, на болотах, на штучних водосховищах і на звичайних ставках.

Живлення

Чернь - норцева качка, яка багато часу проводить під водою у пошуках їжі. Пірнання вона починає з короткого кидка вперед, потім птах занурює шию глибоко у воду. Роблячи сильні рухи лапками, вона пірнає на глибину до двох метрів, проте здатна зробити занурення навіть до 12-14 м! Селезні можуть перебувати під водою близько 30 секунд, та зазвичай занурення триває менше. На лапах вони мають сильні плавальні перетинки.

Тіло черні у формі сигари із зміщеним у задню частину центром тяжіння. Пір'я з боків утворює бічні кишені, куди ховається махове пір'я, щоб воно залишалося сухим під час пірнання. Чернь харчується равликами, молюсками, ракоподібними, рибою і водними комахами. Вона їсть водяну рослинність і насіння їжачої голівки та рдесника. Корм шукає не тільки пірнаючи, але також з поверхні води - так, наприклад, птах збирає за допомогою широкого дзьоба комах і їхніх личинок.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 1-2 років
Період гніздування: травень-червень
Кількість яєць: 3-20
Висиджування: 23-26 днів
Пташенята стають на крило: на 6-7 тижні життя

Чернь щороку гніздується з новим партнером. „Сватання" починається взимку і триває до весни. Трапляється, що деякі птахи об'єднуються в пари ще до відльоту на місця гніздувань.

Шлюбний танок птахи виконують удвох, при цьому селезень видає тихі свисти. Самець схиляє шию у бік самки, і вони разом, витягнувши дзьоби, ритмічно похитують головами вгору-вниз. Після спаровування селезень плаває навколо качки. Місце для гнізда знаходять уже в березні-квітні, але яйця відкладають тільки в травні. Гніздо знаходиться на острівці в заростях очерету. Черні нерідко гніздуються на територіях, що знаходяться поблизу великих колоній чайок. Чайки дуже уважні і криком попереджають про появу ворога. Самка починає насиджування після того, як відкладе останнє яйце. Вона одна, без допомоги самця, зігріває яйця своїм теплом і піклується про пташенят.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ЧЕРНІ

Самець: на чорному фоні з боків виділяються білі плями, черевце також біле. Голова з синьо-зеленуватим відливом. У польоті стає видно довгі вузькі крила.

Гніздо: качка недалеко від берега влаштовує скромне гніздо і вистилає його пухом і травою.

Яйця: самка відкладає від 3 до 20 сіро-зелених яєць.

Самка: має коричневе одноколірне оперення, і світліше з боків. Біля основи дзьоба є біла пляма.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ЧЕРНЮ

Ці птахи трапляються в прісноводих водоймищах. Черні часто об'єднуються у зграї. Самець у шлюбний період відзначається головним убором - довгим чубком, а також червоно-фіолетовим відтінком пір'я на голові і на шиї. Голова і черевце самця - білі. Білі боки стають помітні, коли чернь сидить на поверхні води. У бінокль можна побачити блискучі очі і чубок на потилиці. У польоті помітна широка біла смуга, що проходить по всій довжині крила черні. Самка має тьмяне оперення, впізнати її можна за формою голови, лоба і плоским тім'ям, а у профіль вона і селезень між собою дуже подібні. У самки навколо основи дзьоба є вузька біла облямівка. Самка схожа на самця морської черні. У нього сіра спина, а грудки - чорні.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Крила чубатої черні під час польоту видають свистячий звук.

Зграї черней можуть налічувати понад 1 000 птахів.

Черні охоче гніздуються в колоніях чайок, можливо тому, що чайки відганяються ворон та інших ворогів.

Крила черней добре пристосовані для пірнання. Вони відносно короткі і гострі, і тому пташкам важко втриматися на них у повітрі. Качка повинна зробити довгий розгін, а набрати швидкість вона може тільки швидко змахуючи крилами.

Під час шлюбного танцю жовтий колір очей селезня стає ще виразнішим.

У центрі Європи чернь гніздується з кінця XVIII століття.

Пташенята черні залишаються гніздо через 12 годин після появи на світ.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздується в Європі і в Азії від Ісландії до Камчатки і північної Японії. Зимує головним чином в Центральній і Південній Європі, в Африці і Південно-Східній Азії. Осіла популяція залишається в Західній Європі. В Україні гніздиться головним чином в Поліссі — у Київській, Чернігівській і Полтавських областях; мігрує скрізь; регулярно зимує біля морського узбережжя та в пониззі Дніпра, трапляється взимку і в інших регіонах.

Охорона

Чубата чернь-дуже поширений вид. Попри зникнення природних місць існування, чисельність цього птаха зберігається незмінною.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»