Очеретянка ставкова (Acrocephalus scirpaceus, тростниковая камышевка)





Acrocephalus scirpaceus

Середовище існування/Опис

Ставкова очеретянка - маленька пташка, що веде усамітнений спосіб життя. Вона так схожа на чагарникову очеретянку, що навіть вченим важко відрізнити - це можна зробити, лише вслухавшись у їхню пісню.

У Центральній Європі ставкова очеретянка є літньою гостею. Взимку вона перебуває у тропічній Африці, де перед весняним перельотом змінює своє оперення. За час перельотів ці птахи долають відстань у 8 000-10 000 км усього за 4 дні.

Вид –/Рід — Acrocephalus scirpaceus
Родина – Славкові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина: 12-13 см
Маса: 9-12 г
Звички: лякливий птах
Їжа: комахи й павуки
Звуки: чергуються різкі й мелодійні звуки
Тривалість життя: до 12 років

Ставкову очеретянку найлегше зустріти на березі болота, ставка або озера. Ця ляклива, малопомітна пташка найчастіше ховається серед водних рослин: очерету, комишу, прибережних заростей інших рослин або в кронах дерев, особливо верб. На місця гніздування очеретянка повертається в першій половині квітня.

Рід об'єднує 6 європейських видів, наприклад, чагарникову очеретянку і лугову очеретянку.

Живлення

Ставкова очеретянка харчується переважно тваринною їжею, тобто комахами різних видів. Вона полює на них у заростях очерету. Під час полювання пташка вправно пробирається між стеблинами очерету, її здобиччю зазвичай стають комахи, шо живуть поблизу води. Очеретянка полює на волохокрильців, веснянок, поденок і вислокрилок. Вона їсть не тільки дорослих комах, але споживає і їхні личинки. Очеретянка нерідко літає над водою й ловить на льоту комах або хапає водомірів, що рухаються по водній поверхні.

Ця пташка полює також на метеликів і личинок комах, які перед останнім перетворенням виходять із води й прикріплюються до стеблин очерету. Восени, перш ніж відлетіти на південь на зимування, очеретянка їсть зрілі ягоди й попелиць.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 1 року
Період гніздування: у південних районах травень-червень, на півночі липень-серпень
Несіння: 1 за сезон
Кількість яєць: 3-5
Висиджування: 11-12 днів
Вигодовування пташенят: 11-13 днів

У південних районах ареалу гніздовий період очеретянок починається в першій половині травня, а на півночі - дещо пізніше, але не раніше середини червня. Гніздо самка будує одна. Вона ж відшуковує й приносить матеріали на будівельний майданчик. Самець, хоч і супроводжує весь час подругу, сам жодної участі в будівництві не бере. Гніздо сплітається з трави та очерету. Воно має циліндричну форму. Пташка вправно підвішує його між кількома вертикальними стеблинами очерету. Лоток вистилається м'якими частинами рослин і пір'ям.

У більш теплих районах самка може робити дві кладки за сезон. Щоразу вона відкладає від 2 до 6 яєць. Очеретянки, що живуть на півночі ареалу, роблять усього одну кладку за сезон. Батьки насиджують яйця по черзі. Пташенята вилуплюються через 11-12 днів. Їхні дзьоби постійно відкриті - таким чином пташенята просять у батьків корм.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ОЧЕРЕТЯНКИ

Оперення: птахи обох статей забарвлені однаково і за кольором майже не відрізняються від чагарникової очеретянки. У ставкової очеретянки більш темна, червонувато-коричнева спина та світлий живіт.

Ноги: темно-коричневі. Пальці закінчуються довгими, загнутими кігтями, пристосованими для утримання на стеблинах очерету.

Голова: загострена. Шия біла. Дзьоб дещо тонший, ніж у чагарникової - очеретянки.

Несіння: 3-5 блискучих, зазвичай зеленувато-коричневих яєць з темними цятками.

Пташенята: як і в інших горобцеподібних, пташенята вилуплюються неопереними. Перше пір'я яскраво-рудого кольору (яскравіше, ніж оперення дорослих). Внутрішня частина дзьоба яскраво-оранжева.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ОЧЕРЕТЯНКОЮ

У Центральній Європі ставкову очеретянку можна побачити й почути на порослих очеретом берегах озер або ставків з кінця квітня до вересня. Її нелегко помітити, оскільки більшу частину часу вона проводить в густому очереті, де її прекрасно замасковує червоно-коричневе оперення. Ставкову очеретянку легше почути, ніж побачити. Коли ставкова очеретянка шукає корм, вона співає майже без упину, навіть уночі. За співом орнітологи розрізняють два зовні дуже схожих види очеретянок - чагарникову та ставкову.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Гніздо очеретянки найглибше і найскладніше влаштоване, порівнюючи з гніздами інших славкових. Нерідко частини старих гнізд використовуються для нових. Іноді пташки навіть крадуть будівельний матеріал з гнізд інших птахів.

У гніздо очеретянки часто підкладає свої яйця зозуля.

Яйце зозулі зовні схоже на яйця очеретянки. Пташеня зозулі вилуплюється першим і викидає з гнізда яйця або пташенят.

Ця маленька пташка живе напрочуд довго. Спостереження за окільцьованими птахами показало, що багато з них живуть довше, ніж 12 років.

ПЕРЕЛЬОТИ

Перші очеретянки вирушають у південні райони зимування в кінці серпня або на початку вересня, коли дні стають коротшими. До цього часу пташенята, що з'явилися на світ декілька тижнів тому, вже досить зміцніли, щоб витримати переліт завдовжки понад 8 000 км.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Ставкова очеретянка зустрічається в регіоні, що простягнувся від Південної Скандинавії та півдня Великобританії через усю Європу до Південно-Західної та Центральної Азії. Зимують птахи в тропічній Африці. В Україні — гніздовий, перелітний вид.

Охорона

Чисельність популяції ставкової очеретянки продовжує скорочуватися внаслідок осушування боліт і зменшення кількості очерету, що росте на берегах.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»