Сіра чапля (Ardea cinerea, серая цапля)





Ardea cinerea

Середовище існування/Опис

На місцях зимівель у Південно-Західній Африці сіру чаплю вважають корисним птахом, оскільки там вона поїдає головним чином шкідливих комах і навіть рептилій.

Сіра чапля, що нерухомо застигла, очікуючи здобич, або неспішно прогулюється по мілині, здається повільною і незграбною. Проте з появою риби, жаби або маленької пташки відбувається повне перетворення: чапля блискавичним ударом дзьоба вбиває здобич.

Вид –/Рід — Ardea cinerea
Родина – Чаплині
Ряд – Лелекоподібні

Довжина: 90-95 см, голова і шия довші за тіло
Довжина крила: до 47,2 см
Маса: 1,5-2 кг
Звички: зграйний птах; гніздується колоніями; самець охороняє територію
Їжа: риба, комахи, птахи, дрібні ссавці
Тривалість життя: старий птах був у віці 25 років і 4 місяців

Сірі чаплі відшукують поживу на берегах потоків і річок з повільною течією, на озерному мілководді і в сонячних морських затоках. Іноді рано вранці сірі чаплі прилітають до садових ставків і виловлюють з них золотистих рибок і карасів. Вони також регулярно відвідують струмки і річки, на яких стоять водяні млини. У зимовий час птахи серед кущів ожини полюють на мишей і полівок. Після великого снігопаду, коли наземні тварини стають малодоступними, чаплі поїдають ягоди ожини.

Гнізда вони будують на прибережних деревах. У деяких районах чаплі гніздуються в заростях очерету, у кущах або й на скелях.

Споріднені види: руда чапля, чапля та інші.

Живлення

Чапля нерідко полює біля берегу або бродить по мілководдю, де вода в найглибшому місці ледве доходить їй до черева. Вона терпляче чекає появи якої-небудь необережної тварини - тоді вона стрімко витягає шию і хапає здобич міцним, довгим і гострим дзьобом, з якого здобич вже не може вислизнути. Разом з рибою сіра чапля ловить також і інших дрібних тварин: комах, дрібних ссавців і птахів, жаб, змій і навіть раків. Придатне для полювання місце нерідко знаходиться на відстані до 30 км від гніздової колонії. Якщо мисливські угіддя багаті на корм, на них одночасно може перебувати чимала кількість сірих чапель.

Розмноження

Статеве дозрівання: зазвичай з 2 років
Несіння: одне на рік
Кількість яєць: 4-6
Висиджування яєць: 26-27 днів
Вигодовування пташенят: 50-55 днів

Період гніздування у чапель починається рано навесні. Кожен самець у період гніздування захищає свою територію. У разі наближення іншого самця господар території випрямляє шию і загрозливо направляє в його бік гострий дзьоб. Господар території нерідко атакує прибульця, що вже віддаляється. Для залучення самки самець протягом дня, а іноді і вночі, кілька разів виконує „шлюбну пісню". У разі наближення самки самець виконує шлюбний танець, під час якого він піднімає дзьоб до неба.

Гнізда ці птахи влаштовують на деревах, на великих кущах або в заломах очерету. Будують гніздо самка і самець разом. Готове гніздо має форму конуса, перевернутого верхівкою донизу. З проміжком у дві доби самка відкладає від 4 до 6 яєць зеленувато-блакитного кольору.

Після відкладення першого яйця сірі чаплі приступають до його насиджування. Отож пташеня, що вилупилося з першого яйця, буде значно більшим за останнє. Яйця насиджують по черзі самка і самець. Після вилуплення пташенят вони разом беруть участь в їх вигодовуванні.

Пташенята, що вивелися, безпорадні, але вже зрячі. У віці 7-9 днів у них з'являється пір'я, а до 16 дня вони вже можуть зводитися на ноги.

ОПЕРЕННЯ СІРОЇ ЧАПЛІ

Для оберігання пір'я від намокання у чаплі, крім куприкової залози, є особливий пух (порошковий пух, пудретки), який з часом перетворюється на порошок, що вкриває пір'я, ніби талькова присипка. Пудретки ростуть у чапель на грудях і на спині.

Дорослі чаплі обох статей нічим не відрізняються одна від одної. Сіре оперення з чорними і білими смугами на шиї трохи темнішає до зими.

Молоді птахи до дворічного віку мають на голові невеликий чубок, у них темніше оперення. Їхнє перше зимове оперення коричневого кольору.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА СІРОЮ ЧАПЛЕЮ

Під час відпочинку сіра чапля ховає голову між лопаток. Незважаючи на великі розміри, чаплю дуже важко помітити. Не дуже уважний дослідник помічає її тільки тоді, коли, наблизившись до неї дуже близько, бачить чаплю, що випрямляє шию, видає при цьому гучний крик „крак" і відлітає. У польоті чапля вигинає шию у формі цифри „5" і витягає лапи далеко назад. Завдяки розміреним рухам крил політ птаха виглядає дуже елегантним. Птах помітно менший за білого журавля. Не слід без причини турбувати чапель в місцях їхнього гніздування, оскільки ці птахи дуже полохливі і можуть їх покинути.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Найбільшою у світі чаплею є чапля, що мешкає в африканських папірусових чагарниках, її висота досягає 140 см.

Центральноєвропейські сірі чаплі є частково перелітними, тобто не всі птахи відлітають взимку на південь. Під час суворих зим багато тих птахів, що залишаються, гинуть з голоду (якщо випадає багато снігу). Північні сірі чаплі зграями мігрують і зимують в Африці, на південь від Сахари.

Коли, при ловлі риби, нічого іншого не залишається, сіра чапля жене рибу вплав.

Чапля завжди легко злітає, навіть якщо вона знаходиться у воді.

Чапля завжди прагне заковтувати рибу з голови. Тому в горлі у неї не застряють рибні кістки, луска і плавники.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Поширена в Європі і Азії від берегів Атлантичного океану до Сахаліну і Японських островів, на південь до Північно-Західної Африки і Шрі-Ланки, на північ до Санкт-Петербурга і Якутська. Гніздується на Мадагаскарі. Зимує в більшій частині Африки, Індії і Індокитаї. В Україні гніздовий, перелітний і зимуючий вид. Мігрує скрізь, а зимує на Закарпатській низовині, в Придунайському регіоні та на півдні Криму.

Охорона

Чисельність чапель у багатьох місцях скорочується. Сьогодні сірі чаплі знаходяться під охороною.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»