Сивка золотиста (Pluvialis apricaria, золотистая ржанка)





Pluvialis apricaria

Середовище існування/Опис

На болотах часто можна почути тривожний, трохи тужливий свист сивок. За допомогою цих звуків птахи не тільки спілкуються між собою, але й попереджають один одного про небезпеку.

Багато золотистих сивок на зиму відлітають до Великої Британії і країн Середземномор'я, але частина популяції залишається на побережжі Північного моря. Під час міграцій великі зграї цих птахів для годування зупиняються на полях, лугах і пасовищах.

Вид –/Рід — Pluvialis apricaria
Родина – Сивкові
Ряд – Сивкоподібні

Довжина: 26-30 см, самець і самка однакової величини
Розмах крил: 67-76 см
Довжина крила: 17-20 см
Маса: 170-250 г
Звички: гніздується колоніями
Їжа: комахи, дрібні безхребетні, ягоди

Золотиста сивка гніздується на болотах тайгової зони. Багато місць гніздування сивки знаходяться у високогірній тундрі Скандинавського півострова. Влітку тут вдосталь комах - корму для птахів. Декілька пташиних зграй, що гніздуються в Центральній Європі, заснували поселення на півночі Німеччини. Взимку зграї сивок можна побачити на стерні полів і навіть на землях, яких торкнулася повінь.

До родини сивкових належить бурокрила сивка.

Живлення

Коли батьки вирушають на пошуки корму, пташенята залишаються одні. Оскільки гніздо розташоване на землі, вони теж вибираються розшукувати живий корм: комах, жуків і личинок. Коли один з батьків сидить на яйцях, інший день і ніч проводить на полюванні. Взимку основною їжею золотистих сивок є черв'яки, а в літньо-осінній сезон - ягоди і комахи.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 1 року
Період гніздування: травень-червень
Несіння: 1, але якщо гніздо затоплює, відбувається повторно
Кількість яєць: 3-4
Висиджування: 28-31 день
Пташенята стають на крило: з 4 тижнів

На початку гніздового періоду у золотистих сивок відбувається зміна пір'я. Їхнє непримітне оперення набуває яскравого шлюбного забарвлення. Груди самця покриваються темним пір'ям, вище якого з боків йдуть білі смуги, а верхня частина стає золотистою. Після повернення з місць зимування птахи знаходять партнерів. Пари зберігаються на все життя. Завдання самця - виявлення і охорона території, придатної для спорудження гнізда. Здобувши її, самець викопує в землі дзьобом декілька неглибоких ямок. Самка вибирає з них найзручнішу і влаштовує в ній гніздо. У фіналі шлюбного танцю самець опускається на землю поряд з самкою і вони деякий час бігають разом. Самка розширює вибрану ямку, вистилає її травою і через 3 тижні відкладає в неї 3-4 яйця. Яйця поперемінно насиджують обидва птаха, цікавим чином змінюючи один одного: іноді вдень у гнізді сидить самець, а увечері самка, або вони регулярно міняються протягом дня. Через 28-31 день викльовуються пташенята, які дуже швидко ростуть і незабаром вже супроводжують батьків у походах за кормом. Дорослі птахи оберігають зайнятих пошуками їжі пташенят. Місячні золотисті сивки вміють літати, а через рік, досягнувши статевої зрілості, створюють власні сім'ї.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ЗОЛОТИСТОЇ СИВКИ

Самка: дуже схожа на самця, тільки без чорних відмітин знизу на тілі.

Самець: щоки, горло і вся нижня частина тіла чорні, особливо виділяються в шлюбний період. Верхній бік тіла бурий, майже чорний, з дрібними і частими золотистими цятками. Взимку чорне пір'я на нижній стороні тіла зникає, воно стає білястого кольору. В цілому зимовий наряд однобарвний.

Яйця: самка відкладає 3-4 світлих яйця з темно-бурими і блідо-сірими, цятками.

Гніздо: поглиблення в землі самка і самець викладають травою.

МІГРАЦІЇ

У деяких частинах ареалу золотисті сивки є перелітними птахами. Під час перельотів птахи збираються у зграї, що налічують від 50 до 5 000 особин. У середині серпня золотисті сивки приступають до відльоту. Птахи, чиї місця гніздування знаходяться на півночі, вирушають у дорогу до Великої Британії і Середземноморських країн, звідки повертаються вже тільки наступної весни. Незначна кількість золотистих сивок залишається на півночі континенту і зимує у південніших районах, неподалік від місць гніздування.

Перед осіннім перельотом золотисті сивки линяють і „вдягаються" в теплий зимовий наряд, позбавлений темних відмітин на горлі і грудях.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Золотиста сивка зовні нагадує птахів із ряду лелекоподібних, але по воді вона ходить рідко.

Захищаючи територію, сивка нерідко вступає в бій з мартином, який через нерівність сил, зазвичай програє. Іноді сивка, для того, щоб відволікти увагу хижака від гнізда, вдає, що у неї зламане крило.

Деякі представники сивкових під час довгих перельотів долають без перепочинку тисячі кілометрів.

Самець і самка сивки нерідко ділять пташенят між собою, і потім кожен вигодовує „своїх".

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздується в Ісландії, Скандинавії, Великій Британії, Ірландії, на півночі Німеччини, у Прибалтиці і Росії. Зимує у Великій Британії і країнах Середземного моря (як європейських, так і африканських). В Україні навесні і восени під час перельотів зустрічається по всій території країни, найбільше — в південній приморській смузі.

Охорона

Чисельність північних популяцій сивки достатньо стабільна, а південні популяції поступово зменшуються внаслідок скорочення ареалу.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»