Сивий мартин (Larus canus, сизая чайка)





Larus canus

Середовище існування/Опис

Сиві мартини зустрічаються не тільки вздовж морського узбережжя, але й на внутрішніх водоймищах. Біля узбережжя Балтійського і Північного морів їх можна спостерігати протягом усього року.

Невеликий дзьоб, елегантна зовнішність і величний політ дозволяють припустити, що характер сивого мартина відзначається більшою, ніж його родичів, миролюбністю. Проте зовнішність оманлива. Сивий мартин - морський розбійник, що віднімає здобич у інших птахів. У гніздових колоніях між птахами нерідко трапляються сутички.

Вид –/Рід — Larus canus
Родина – Мартинові
Ряд – Сивкоподібні

Довжина: 40-42 см
Розмах крил: 110-130 см
Маса: 350-550 г
Звички: активні вдень
Їжа: безхребетні, гризуни, риба, відходи
Звуки: у повітрі пронизливе „кіа-кіа"
Тривалість життя: до 24 років

Сивий мартин у багатьох районах - перелітний птах. Основні зимівлі знаходяться на Середземному і Каспійському морях, у Персидській затоці, Малій Азії, Китаї, Японії і в Америці. Східносибірські популяції сивих мартинів на зиму відлітають на південь Китаю. Птахи, що гніздуються на Алясці, перебираються на мексиканське узбережжя Каліфорнії. Навесні перелітні популяції повертаються на місця гніздування. У цей час пари сивих мартинів з'являються на березі моря. Гнізда птахів розташовані під кущами або в дюнах. Після закінчення гніздового періоду сиві мартини збираються в гирлах річок.

У світі живе близько 40 представників роду, наприклад, сріблястий, сірокрилий і димчастий мартини.

Живлення

Сивий мартин має велику голову. Між очима та основою дзьоба цього птаха можна розгледіти припухлості - підшкірні сольові залози. Завдяки їм з організму птаха виводиться надлишок солі, що потрапляє в його організм разом з їжею і морською водою. Сиві мартини бродять по берегу, шукаючи їжу - різні недоїдки та відходи.

Вони також займаються грабунками: нападають на слабкіших морських птахів і забирають у них спійману здобич.

Мартинів іноді називають морськими воронами, оскільки вони дуже схожі на цих птахів за способом життя. У приморських районах чисельність популяцій сивого мартина постійно зростає. Тут птахів підгодовують люди, а, крім того, останнім часом мартини повадилися регулярно відвідувати міські звалища. На звалищах і в стічних канавах сиві мартини підбирають ті відходи, які не споживають інші птахи.

Сиві мартини також можуть ловити комах у повітрі, збирати дрібних безхребетних, що впали на поверхню води, а також спустошувати пташині гнізда. Вони поїдають яйця і пташенят інших птахів.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 2 років
Період гніздування: як правило, з квітня по липень
Несіння: 1 за сезон
Кількість яєць: 3
Висиджування: 24-28 днів
Вигодовування пташенят: близько 35 днів

Сиві мартини легко пристосовуються до різних умов життя і можуть гніздуватися в усіх приморських районах. Вони уникають тільки крутих скельних круч, славетних „пташиних скель".

Гнізда сивих мартинів були знайдені навіть на будівлях і в кронах дерев, проте частіше за все птахи гніздуються на піщаних дюнах, кам'янистих пляжах, заболочених лугах і в гирлах річок. Деякі пари гніздуються окремо. Проте в зручних місцях збираються колонії цих птахів, що складаються з 6-9 і до 70 пар. Сиві мартини гніздуються з квітня по липень. Самка викопує неглибоку ямку, яку вистилає водоростями та іншими рослинами, після чого відкладає 3 яйця. Обидва птаха насиджують кладку протягом 24-28 днів.

Пташенята, що вилупилися з яєць, залишаються в гнізді 3-5 днів, а потім тримаються неподалік. Пташенят батьки вигодовують разом. Спочатку вони вкладають їжу прямо в рот малюків, а пізніше просто відригують її на землю.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ СИВОГО МАРТИНА

Дорослий птах у шлюбному оперенні: голова, шия і нижня частина тіла білі, спина і покривне пір'я крил світло-сіре. Махове пір'я чорне з великою білою плямою біля кінчика, на задньому маховому пір'ї переважає білий колір. На відміну від ж сріблястих, великих морських мартинів і чорнокрилих мартинів, у сивих мартинів немає червоної плями на нижній частині жовтого дзьоба.

Очі: темні, у сріблястого мартина вони жовті.

Яйця: оливково-зелені з червонувато-коричневими плямами.

Політ: дуже елегантний і тихий. Довгі крила дозволяють мартинам ширяти в повітрі.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА МАРТИНОМ

Сивий мартин зовні і за забарвленням дуже схожий на сріблястого мартина, але помітно менший. Він поширений у лісовій зоні північних частин Північної Америки, Європи і Азії. Сивий мартин у багатьох країнах Європи знаходиться під охороною. На узбережжі Балтійського моря за ним можна спостерігати протягом всього року. Молоді мартини за кольором сильно відрізняються від дорослих птахів. Дорослі сиві мартини відрізняються від сріблястого і африкансько-австралійського сріблястого мартина відсутністю червоної плями на нижній частині дзьоба. Зовні птах схожий на звичайного мартина, проте сивий мартин більший, у нього світлий дзьоб, а взимку він на голові не має темних плям.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Сиві мартини розбивають яйця інших птахів, кидаючи їх на землю з великої висоти.

Мешканці деяких районів Норвегії вважають яйця сивого мартина делікатесом, тому вони готують для мартинів місця гніздування, щоб полегшити собі пошук яєць.

На місцях гніздування сиві мартини поводяться доволі галасливо. Практично без упину звідси лунають відгомони різних звуків.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Мартин гніздується на північному сході Північної Америки, на європейському узбережжі і далі на схід через Сибір до Тихого океану. Перелітні популяції відлітають до Іспанії, до Червоного моря, до Мексики і В'єтнаму. В Україні гніздовий, перелітний, зимуючий. Гніздиться на заході країни, на Середньому Дніпрі та Десні; мігрує на всій території; регулярно зимує на півдні та Дніпрі, зрідка трапляється взимку на водоймах решти території країни.

Охорона

Сивий мартин - досить численний вид, що зустрічається на великій території. В останні десятиліття чисельність його популяцій почала зростати.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»