Свищ (Anas penelope, свиязь)





Anas penelope

Середовище існування/Опис

На відміну від більшості качок, які шукають корм у воді, свищі, як і гусаки, охоче щипають травичку на березі. Проте їх улюблена їжа - водорості.

У Центральній Європі свищі гніздуються досить рідко. Так трапилося через цілеспрямовану забудову морського узбережжя, тому сьогодні дедалі більше птахів гніздуються біля прісноводих водоймищ, наприклад, на озерах. Проте й досі свищ - найчисленніший вид качок, що зустрічається на приморських лугах і солоних болотах.

Вид –/Рід — Anas penelope
Родина – Качині
Ряд – Гусакоподібні

Довжина: 45-50 см
Розмах крил: 75-85 см
Маса: 500-900 г
Звички: тримаються зграями на болотах
Їжа: трава, насіння, водорості
Звуки: сполохані самці видають характерний різкий свист

За винятком гніздового періоду, свищів найчастіше можна зустріти на болотах неподалік від морського узбережжя або в гирлах річок. Іноді зустрічаються лише невеликі групи цих качок, в інший час можна побачити величезні зграї свищів, що складаються із сотень птахів.

Вдень свищі часто сплять, погойдуючись на хвилях. Птахи злітають з поверхні води після досить короткого розгону і відлітають безладно, розрідженими групами. Деякі птахи проводять зиму на великих озерах, дамбах і річках, проникаючи далеко в глиб суші. По землі ці качки пересуваються швидше, ніж інші види родини качиних.

Найближчі родичі - це американський свищ, чирянка мала і шилохвіст.

Живлення

Свищ - переважно рослиноїдна качка. Птах харчується в основному зеленим листям, цибулинами і кореневищами водних рослин, наприклад, сусака, гусимця, рдесника, стрілолисту та інших. Рідше свищі поїдають насіння рослин і тваринні корми. З тваринної їжі птахи вживають здебільшого молюсків і сарану. Те, чим харчуються ці птахи, багато в чому залежить від кормових умов в тому чи іншому регіоні їхнього проживання.

Зазвичай качки випасаються вдень. Проте в тих районах, де кормові місця протягом дня залиті водами припливу, свищі годуються в ранковий і вечірній час. Якщо птахи живуть по сусідству з людиною, то на годування вони змушені виходити уночі. Улюблена їжа свищів - це молода водна рослинність, що росте на солоних болотах уздовж морського узбережжя. Частину корму птахи знаходять на порослих травою берегах прісних озер. Іноді свищі годуються на мілководді, при цьому вони, як крижні, занурюються у воду, щоб дістати підводні рослини. Проте таким способом збирання їжі вони користуються рідше, ніж інші качки.

Розмноження

Період гніздування: квітень-червень
Несіння: 1 за сезон
Кількість яєць: 6-10 (у середньому 7-8)
Висиджування: 22-25 днів
Пташенята стають на крило: у 7 тижнів

У Північній Європі свищі гніздуються біля неглибоких озер з багатою рослинністю. Самці найбільш інтенсивно залицяються до самок у квітні й травні.

Під час токування вони настовбурчують пір'я на голові, щоб показати самці світлу, блідовохристу, смужку на тім'ї. Шлюбні танці супроводжуються гучним, коротким свистом, якому птахи завдячують своєю назву. Після спаровування самка починає будувати неглибоке гніздо, яке вона розташовує на землі неподалік від водоймища. Вона вистилає лоток гілочками, листям і пухом, який валиком укладає по краях гнізда.

Качка відкладає в середньому семеро-восьмеро чисто-білих яєць. Насиджує яйця тільки самка. Пташенята, що вилупилися з яєць, проводять у гнізді менше доби. Щойно вони обсохнуть, мати переводить їх на водоймище. У віці 42-45 днів пташенята вже стають на крило.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ СВИЩА

Самець: його можна впізнати за каштановою головою з блідо-вохристою смугою, що простягнулася від дзьоба до тім'я. Боки та покривне пір'я крил сіре з дрібними поперечними струменистими смужками, задня частина біла. На грудях переважає рожево-сіре пір'я, підхвістя чорне. У звичайному оперенні, з червня по жовтень або листопад, селезень схожий на самку. Білі плями на крилах у молодого самця з'являються тільки на другому році життя.

Самка: верхня частина тіла зазвичай рудувато-коричнева. Крила сірого кольору. Світлішу, блідо-вохристу, голову й груди вкривають часті темно-коричневі плямки. Для свища типовим є високий лоб і більш загострений, ніж у крижня, хвіст.

Дзьоб: коротший і товстіший, ніж у більшості з решти видів качок. Служить для зривання рослин.

Політ: у польоті добре видно загострений хвіст і білий живіт. У самців, що летять, можна помітити білі плями на крилах.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА СВИЩЕМ

На центральноєвропейському узбережжі зграї свищів зустрічаються з серпня по листопад. Готуючись до відльоту на свої гніздові місця, птахи об'єднуються в численні зграї і тримаються в низов'ях великих річок, на озерах, дамбах і ставках, особливо в заповідниках. Свищі разом з іншими птахами (чорними казарками) регулярно зустрічаються на лугах, що розташовані неподалік від водоймищ - тут птахи скльовують паростки озимини. Іноді їх можна зустріти в одній зграї з такими птахами, як лебеді або шилохвости. У Центральній Європі свищі гніздуються в Мекленбурзі. Раніше місця гніздування цих птахів знаходилися також біля річки Альтмюль. У межах свого ареалу чисельність свищів досить велика.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Свищ має велике промислове значення. У великій кількості цих птахів добувають на зимівлях, де вони утворюють масові скупчення. Вважається, що за якістю м'яса свищ - одна з кращих качок.

Свою назву свищ завдячує звукам, що видаються самцями. По-німецьки цей птах називається „свистяча качка".У деяких районах Англії свищів називають „напівкачками". Ця назва з'явилася в XIX столітті, коли свищів через їх невеликі розміри продавали на базарах за половину ціни крижня.

Сучасна англійська назва свища в середині XVII століття означало „простак". Свищі дістали це ім'я тому, що були легкою здобиччю для мисливців.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Свищ, окрім узбережжя Арктики і прилеглих до неї островів, гніздується в Ісландії, Північній Європі і на півночі Азії. Зимує він у Західній Європі, Середземномор'ї, в південних частинах Азії і в Японії. В Україні гніздовий, перелітний, зимуючий. Гніздиться на північному сході країни; під час міграцій трапляється на всій території; зимує у Північно-Західному Причорномор’ї, на Сиваші та в Західному Приазов'ї.

Охорона

У Західній Європі постійно скорочується площа боліт, на яких свищі тримаються в зимовий час.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»