Пісочник малий (Charadrius dubius, малый зуёк)





Charadrius dubius

Середовище існування/Опис

Пісочник малий мешкає на піщаних або галькових узбережжях річок і озер, інколи — далеко від води. Може підніматися високо в гори і гніздитися в передгір'ях.

Невеликий птах, трохи більший за горобця, вагою — 40-45 грамів, 15 см завдовжки. З коротким дзьобом і недовгими ногами. Забарвлення верхньої сторони тіла — буро-сіре, нижньої — біле. На волі є поперечна смуга чорного кольору. Тім'я — чорнувате, на лобі — широка чорна смуга, обмежена зверху тонкою білою смугою, проходить через обведені жовтою облямівкою очі. На шиї чітко видно чорний ошийник. Крило однобарвне, без білої смуги. Колір ніг — сіро-червоний. Молоді птахи — без білої смуги над оком.

Вид - Пісочник малий
Рід - Пісочник
Родина – Сивкові
Ряд – Сивкоподібні

Малий пісочник швидко бігає короткими перебіжками, стрімко літає з різкими поворотами — зазвичай низько над землею.

Харчується пісочник комахами і їх личинками, черв'яками.

ЗВУКИ

Голос — приємний тремтячий свист, який інколи передають як «кюль-кюль-кюль-кюль». Також описують голос пісочника як гучне «пі-о» з низхідною інтонацією. У польоті птах видає дзвінке «грі-грі-грі». Під час токування виконує мелодійні трелі.

Розмноження

Коли весна рання, прилітає на місця гніздування в середині квітня. Зазвичай — в кінці квітня або на початку травня. Незабаром після прильоту пісочники починають токування, яке триває весь травень, а інколи і до кінця червня. Відкладати яйця самки починають в червні. Гніздо будують на землі. Воно являє собою неглибоку ямку в піску або гальці без підстилки. Кладка складається з 4-х, інколи — 5-ти яєць конусоподібної форми. Забарвлення яєць — бірюзово-блакитне (в свіжих) або зеленувато-пісочне (в насиджених) з чорно-бурими плямочками і крапками. Розміри яєць: 28-31 на 21-23 мм. Насиджування починається з відкладання першого яйця і продовжується 23-26 діб. В кінці червня-липні з'являються пташенята.

Відлітати в теплі країни пісочники починають в кінці липня і продовжують в серпні — першій половині вересня.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Перелітний вид, 3 підвиди якого розповсюдженні в Європі, Азії, Північній Африці і Океанії. Зимує переважно в тропічній і екваторіальній Африці. В Європі зустрічається часто, не водиться лише в самих північних її районах, і на деяких островах Атлантики. В Україні — гніздовий, перелітний птах.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»