Пастушок звичайний (Rallus aquaticus, водяной пастушок)





Rallus aquaticus

Середовище існування/Опис

Звичайний пастушок - типовий мешканець болотистої місцевості і річкових берегів. На своїх сильних ногах з довгими пальцями він бігає по водних рослинах, не провалюючись у воду.

Звичайний пастушок веде дуже скритний спосіб життя. Його набагато легше почути, ніж побачити. Голос птаха, що нагадує писк поросяти, найчастіше можна почути на заході сонця. Найохочіше пастушок бігає по землі, своїм довгим, зігнутим дзьобом скрізь розшукуючи здобич.

Вид –/Рід — Rallus aquaticus
Родина – Пастушкові
Ряд – Журавлеподібні

Довжина: 23-28 см
Розмах крил: близько 40 см
Маса: 100-170 г
Звички: тримаються поодинці або парами
Їжа: черв'яки, равлики, комахи, іноді дрібні ссавці, пташенята інших птахів, ягоди
Звуки: звуками „кік-кік", що нагадують писк поросяти, самці позначають ділянки

Тіло пастушка немов стиснуте з боків, тому він легко пробирається через гущавину заростей прибережних рослин. Пастушки живуть на болотах, поблизу річок та озер. Коли явної небезпеки немає, птах проходжується по берегу річки, опустивши голову вниз - він зайнятий пошуками їжі. Відчувши щонайменшу небезпеку, пастушок завмирає в нерухомій позі. Він рідко відривається від землі і літає тільки на короткі дистанції. При цьому пастушок проноситься низько над землею або водною поверхнею. Під час польоту довгі ноги звисають вниз.

Пастушка неважко впізнати по довгому, трохи зігнутому червоному дзьобу. Птах частіше пересувається по землі, непогано плаває, тримаючись поблизу рослин. Довгі пальці пастушка начеб і не пристосовані триматися за гілки, але часто можна побачити, як він сидить на очереті або навіть на дереві.

Відомо 138 видів пастушкових, серед яких очеретянка, лисуха і погонич звичайний.

Живлення

Пастушок - м'ясоїдний птах. Своїм довгим, трохи зігнутим дзьобом він вправно ловить здобич. За його допомогою пастушок знаходить у мулі черв'яків та п'явок. Міцним дзьобом він легко розбиває тверді панцирі прісноводих ракоподібних і мушлі равликів. Ще він ловить дрібну рибу і поїдає велику кількість комах. Щоб урізноманітнити свій раціон, птах їсть корінці, насіння і ягоди рослин. У погану погоду пастушок полює на дрібних птахів. Для того, щоб впоратися з ними, він нерідко топить свою жертву у воді. Пташенят батьки годують личинками бабок, черв'яками і бокоходами, що є багатими на білок.

Розмноження

Статеве дозрівання: у рік
Період гніздування: з квітня
Несіння: у сприятливий рік - 2
Кількість яєць: 6-10
Висиджування: 19-21 день
Пташенята стають на крило: у віці 20-30 днів

Самки на початку періоду гніздування починають видавати звуки, подібні до брязкання і ляскання. Вони бігають навколо самців і своїми дзьобами труться об їхні дзьоби. Самці у відповідь на виявлену до них самками увагу чистять останнім пір'їнки на спині, перебираючи їх по одному. Після спаровування партнери разом будують гніздо. Насиджуванням яєць і вигодовуванням пташенят займаються обидва птаха. Самка вибирає місце для спорудження гнізда в очереті під навислими гілками берегових чагарників або на купині, що виступає над водою. Вибравши місце, вона разом із самцем береться за будівництво гнізда. Гніздо пастушків досить велике (якщо брати до уваги розміри самих птахів) - від 13 до 16 см у діаметрі. Воно має чашоподібну форму, сплетене з очерету і вистелене сухим листям. Пастушки будують гнізда на рівні поверхні води або трохи вище. Над гніздом є очеретяний навіс, що закриває птаха, який сидить на яйцях, зверху. Через декілька днів самка відкладає 6-10 яєць, які поперемінно насиджують обидва птаха. Пташенята вилуплюються через 19-21 день. Вони вкриті чорним пухом. Батьки годують пташенят кожні 10 хвилин. Тому вони швидко ростуть і незабаром стають абсолютно самостійними. Доросле оперення у них з'являється у віці 7-8 тижнів.

Більшість пастушків з Північної і Центральної Європи відлітають зимувати на південь.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ПАСТУШКА

Оперення: нижній бік тіла сіруватий, на боках чорно-білі смуги, спина бура. Малюнок на спині у самок менш виразний.

Яйця: кремові, з червоними або іржавими цятками; зазвичай 6-10. Пташенята викльовуються після 3 тижнів насиджування.

Політ: пастушок зазвичай літає низько над водою, при цьому його довгі ноги звисають донизу.

Їжа: черв'яки, комахи, прісноводі ракоподібні, насіння і плоди. Для пташенят батьки ловлять комах, головним чином комарів. Пташенята дуже швидко самі починають добувати собі їжу.

Ноги: великі, з довгими пальцями - на них зручно пересуватися по м'якому трав'яному покриттю.

Середовище проживання: пастушок живе в заростях на берегах ріки або озера. Плавуче гніздо будують обидва птаха, потім вони поперемінно насиджують яйця і вигодовують пташенят.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ПАСТУШКОМ

Багато пастушків, що мешкають в Центральній Європі, є перелітними птахами. Із настанням холодів вони залишають місця гніздування - зазвичай в листопаді - і повертаються назад уже в березні. Деякі птахи зимують на місцях гніздування. Влітку цей птах вважає за краще маскуватися і поросячий виск. У деяких регіонах спостереження за ним можна вести і в зимовий час - тоді його випадково можна побачити в канавках, на полях і навіть неподалік від житла людини. Влітку пастушок пересувається по землі.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Пастушки, що мешкають в Ісландії, лютими зимами шукають порятунку поряд гарячих джерел. Птахи виживають завдяки тому, що джерела нагрівають воду і не дають їй замерзнути.

Пастушки настільки сильно піклуються про яйця і пташенят, що, наприклад, прагнуть якнайшвидше випрямити стебла очерету, прим'яті людиною, яка фотографувала птахів. Якщо птахів у гнізді дуже часто турбують, то вони можуть у дзьобі перенести яйця або пташенят у більш безпечне місце.

Відомий випадок, коли пастушок приніс у гніздо великого павука. Пташеня не змогло його проковтнути, тоді батько відірвав павуку ноги і знову дав його малюкові.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Пастушок поширений в Євразії, трапляється в Північній Африці. Зимує в Середній Азії і Причорномор'ї. В Україні гніздиться на всій території, крім гір; під час міграцій може траплятися скрізь; регулярно зимує в деяких районах півдня, взимку інколи спостерігається на водоймах решти території країни. Залежно від місця існування, перелітний, частково перелітний або осілий птах.

Охорона

Чисельність популяції звичайних пастушків у даний час скорочується внаслідок осушення придатних для їх проживання територій і перетворення цих земель на сільськогосподарські угіддя.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»