Морська чернь (Aythya marila, морская чернеть)





Aythya marila

Середовище існування/Опис

Морська чернь - це качка, що плаває в морі навіть тоді, коли здіймаються великі хвилі. Тільки взимку під час лютих морозів вона перебирається в глиб суші на річки та озера.

Батьківщиною морської черні є арктичні райони Сибіру, Скандинавії, Ісландії та Північної Америки. Птахи, що живуть у Північній Європі, зиму проводять на узбережжі Північного й Балтійського морів.

Вид –/Рід — Aythya marila
Родина – Качині
Ряд – Гусакоподібні

Довжина: 42-51 см, селезень більший за качку
Розмах крил: 72-84 см
Маса: 900-1200 г
Звички: більшу частину року тримаються великими зграями; пари утворюють в кінці зими
Їжа: молюски, ракоподібні, комахи, зерно
Звуки: селезень кричить „пік-пік-пеху", самка „карр"
Тривалість життя: до 19 років

Більшу частину життя морські черні тримаються величезними зграями. Птахи сидять на поверхні, погойдуючись на хвилях. Вони стараються не віддалятися від берега й тримаються на тих місцях, де глибина не перевищує 6 метрів. На сушу морська чернь виходить рідко. Частіше вона з'являється на березі тільки в період гніздування, рідше птахи виходять з води, вирушаючи на пошуки корму. Чернь швидко плаває й добре пірнає. Під водою вона може протриматися до 30 секунд. У зимову пору морська чернь зустрічається на берегах Атлантичного й Тихого океанів. Коли приходять сильні морози й дують крижані вітри, зграї морських черней переселяються в глиб суші.

Найближчі родичі - це такі птахи як червоноголовий нирок, королівський нирок та чубата чернь.

Живлення

Морська чернь харчується рослинними й тваринними кормами. Часто цей птах пірнає за їжею навіть під час шторму - тоді, коли море неспокійне і здіймаються досить високі хвилі. Здобиччю морської черні найчастіше стають морські молюски, особливо мідії та серцеїдки, і, крім того, різноманітні види дрібних ракоподібних та комах.

Під час відвідування прісноводних водоймищ морська чернь харчується комахами, їхніми личинками й насінням рослин.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 1-2 років
Період гніздування: травень-липень
Несіння: 1 за сезон
Кількість яєць: 8-11
Висиджування: 26-28 днів

Морські черні розбиваються на пари ще на зимуваннях. Відразу після повернення до гніздових районів, що розташовані на півночі, відбувається парування. Кожна пара вибирає собі ділянку. Тільки в районах, де мешкають дуже численні популяції, морські черні іноді гніздуються колоніями. Парні самець і самка разом тримаються до травня, поки самка не почне відкладати яйця. Самка одна без допомоги селезня насиджує яйця й піклується про пташенят, що вилупилися. Гніздо знаходиться неподалік від води, воно добре сховане від сторонніх очей в густих заростях. Лоток гнізда самка вистилає пір'ям. Вона відкладає 8-11 білувато-сірих яєць. Насиджування триває 26-28 днів. Каченята, що вилупилися з яєць, відразу після того, як обсохнуть, залишають гніздо й спускаються на воду.

З першого дня життя вони не тільки добре плавають, але й пірнають у пошуках придатної для них їжі.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ МОРСЬКОЇ ЧЕРНІ

Селезень: по спині біжать тонкі чорно-білі смужки. Здалеку здається, що спинна частина тіла черні сіро-біла. Чорне пір'я на голові та шиї в шлюбному уборі має зеленуватий металевий відтінок.

Дзьоб: у птахів обох статей він світло-блакитного кольору.

Самка: основний тон забарвлення коричневий. Навколо основи дзьобу є широка біла смуга.

Молодий птах: забарвлений майже так само, як самка. Селезні набувають гарного чорно-білого кольору тільки на другому році життя.

Крила: короткі й загострені. Через значну масу тіла морська чернь злітає з води тільки після довгого розбігу.

Ноги: короткі, сірувато-голубі, далеко віднесені до кінця тіла. Таке положення ніг - свідчення того, що перед нами чудовий нирець. По суші морська чернь пересувається повільно й незграбно.

Тіло: циліндричне, могутнє, як у більшості качок. Голова на короткій шиї, якщо дивитися в профіль, більш плоска, ніж в інших качок.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ЧЕРНЮ

Морську чернь непросто зустріти в Центральній Європі. Надзвичайно рідко та в невеликій кількості тут ці птахи з'являються тільки під час весняних та осінніх перельотів. Іноді морська чернь гніздується на Британських островах, однак частіше вона зустрічається на Оркнейських островах. Популяції, що гніздуються на півночі Скандинавського півострова, на зиму вирушають на узбережжя Північного і Балтійського морів. Як зимові місця проживання, черні використовують морські береги, затоки й гирла річок. На зимуваннях птахи тримаються великими зграями.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

На морську чернь люди полюють заради м'яса та для спортивного інтересу.

У британській затоці Фертоф-Форт було зафіксовано близько 30 тисяч морських черней на зимівлі. Птахи годувалися відходами пивної броварні й ловили черв'яків у стічних водах, що скидалися в затоку. Пізніше зливання промислових відходів у воду заборонили, і це призвело до зменшення кількості птахів, що тут зимують, оскільки скоротилася кількість їжі.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Морська чернь зустрічається від Північної Росії до Скандинавського півострова, Ісландії, в Північній Канаді та на Алясці. Зимує в Західній Європі та в Азії, на східному й західному узбережжі Північної Америки, в частині Китаю та Японії. Морська чернь зустрічається на Україні тільки під час перельотів. Зимує на узбережжі Чорного моря.

Охорона

Морська чернь зустрічається від Північної Росії до Скандинавського півострова, Ісландії, в Північній Канаді та на Алясці. Зимує в Західній Європі та в Азії, на східному й західному узбережжі Північної Америки, в частині Китаю та Японії. Морська чернь зустрічається на Україні тільки під час перельотів. Зимує на узбережжі Чорного моря.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»