Мартин трипалий (Rissa tridactyla, обыкновенная моевка)





Rissa tridactyla

Середовище існування/Опис

Трипалий мартин більший за чайку. Птах має біло забарвлені голову, шию, черево і хвіст, його спина і крила - світло-сизі, а верхівки крил - чорні. Трипалі мартини здійснюють тривалі міграції.

Англійці називають цю чайку „кіттивейк". У цій назві поєднано звуки, які видає цей птах, „кітти-вик". У період гніздування тисячі трипалих мартинів невтомно „повторюють" своє ім'я. У Центральній Європі цей мартин знаходиться під охороною, тому його чисельність постійно зростає.

Вид –/Рід — Rissa tridactyla
Родина – Мартинові
Ряд – Сивкоподібні

Довжина: 40-45 см
Розмах крил: 90-92 см
Маса: 350-500 г
Звички: у період токування живуть колоніями
Їжа: риба, молюски, равлики
Звуки: гучне „кітті-вік"
Тривалість життя: 21 рік

Трипалий мартин, на відміну від інших видів мартинів, наважується здійснювати далекі подорожі у відкритому морі. Влітку трипалі мартини збираються на берегах у величезні зграї. Деякі птахи, слідуючи вгору за течією річки, з її гирла проникають углиб суші. Для пиття і купання трипалий мартин використовує прісну воду. Ці птахи багато часу проводять у польоті над морем або на скельних виступах, тому вони незграбно пересуваються по суші. Ноги мартинів коротші, ніж у більшості інших видів мартинів, у них навіть відсутній задній палець, який є у решти їхніх родичів. Птахи щорічно здійснюють сезонні перельоти з місць гніздування на місця зимівлі. У місцях розмноження мартини поводяться дуже гамірно. Слід зауважити, що гніздуються вони численними колоніями. Подорожуючи, птахи зазвичай бувають спокійнішими.

До тієї ж родини належать червононогі мартини і білі чайки.

Живлення

Улюблені ласощі трипалих мартинів - це риба, особливо піщанки. За відсутності риби, мартини поїдають раків, равликів, зоопланктон і черв'яків. Обравши для себе потрібну здобич, птах різко пікірує вниз.

Трипалий мартин, що плаває на поверхні води, часто киває головою і пірнає. Нерідко цей птах розбишакує, віднімаючи здобич у інших птахів - сріблястих і білих мартинів. За винятком періоду гніздування, все життя трипалого мартина проходить у відкритому морі. Часто можна побачити, як ці птахи у пошуках їжі слідують за риболовецькими судами. На відміну від інших мартинів, вони не їдять відходи, що викидаються за борт, а ловлять зоопланктон, який піднімається на поверхню морськими течіями.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 3 років, у розмноженні птахи беруть участь не раніше, ніж з 4-5 років
Період гніздування: травень червень
Кількість яєць: 2 (рідше 3-1)
Несіння: 1 на рік
Висиджування: 24-25 днів
Вигодовування пташенят: майже 6 тижнів

Трипалі мартини найчастіше повертаються на ті місця гніздування, де вони самі з'явилися на світ. Птахи, що народилися на півдні, повертаються на місця гніздування в січні, північні популяції досягають їх зазвичай у березні. Будівництвом нових гнізд і ремонтом торішніх займаються обидва птаха. Облаштування гнізда триває близько 10 днів. Птахи будують його з трав'янистих рослин і мулу. Гніздо трипалого мартина стоїть на міцному фундаменті з водоростей, змішаних з екскрементами і мулом, і поміщається на виступі скелі. Наступним шаром укладаються частини рослин, які птах притоптує ногами. Потім трипалий мартин вистилає гніздо травою. Дорослі птахи нерідко жертвують життям, стаючи на захист свого гнізда.

Батьки насиджують яйця поперемінно, змінюючи один одного 3-4 рази на день. Через 24-25 днів з яєць з'являються світло-сірі пташенята, яких вигодовують обидва батька. Цікаво, що батьки не відрізняють своїх пташенят від чужих. На маленьких майданчиках навколо гнізд пташенятам ніде розвернутися, щоб випробувати крила перед першим польотом.

Крила у пташенят мартинів повністю розвиваються тільки через 6 тижнів. Тоді молодий трипалий мартин стрибає з виступу скелі, на якому знаходиться гніздо, і починає планерувати в повітрі. Іноді пташеня повертається в гніздо, щоб підкріпитися, проте потім остаточно йде в море.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ТРИПАЛОГО МАРТИНА

Оперення: у польоті добре видно характерне забарвлення молодих птахів з сірим „хомутом" на шиї і чорним кантом на хвості. У окремих особин чорна смуга є також на вершинах крил.

Дорослий птах: у 2-річному віці втрачає всі чорні плями і смуги, лише верхівки крил залишаються чорними. У самців і самок однакове сіро-біле оперення, яке в зимовий час на шиї і голові набуває сизого відтінку.

Гніздо: трипалі мартини будують гнізда на вузьких виступах скель з рослинного матеріалу і мулу. Після висихання гніздо залишається надійно " закріпленим на скелях. Усередині гніздо вистилається м'якою травою.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА МАРТИНОМ

Постійним місцем гніздування цього виду в Центральній Європі є скелясте побережжя німецького острова Гельголанд, на якому декілька тисяч пар трипалих мартинів щорічно висиджують пташенят. Поза сезоном розмноження мартин живе в морі, з усіх біотопів віддаючи перевагу морським просторам. Трипалі мартини в невеликій кількості зустрічаються біля Північного і Балтійського морів. Взимку вони відлітають звідти углиб континенту. Молодих птахів можна розпізнати за чорним візерунком на сіро-білому оперенні. У дорослих птахів вершини крил чорні.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

У XIX столітті промисел трипалих мартинів був прибутковим заняттям, оскільки їхнім пір'ям прикрашали свої капелюшки пані.

В Данії колонія трипалих мартинів протягом довгих років мешкає в піщаних дюнах. Ще дивнішою здається поведінка птахів з Північної Англії, які залишили морське узбережжя, просунулися вгору за течією річки Тайн на 17 км і гніздувалися в містах Ньюкасл і Гейтсхед.

Трипалі мартини здатні подолати далекі відстані. Окільцьованих у Великій Британії птахів бачили на Ньюфаундленді і півострові Лабрадор.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Трипалий мартин живе в північних районах Атлантичного і Тихого океану. Північні місця гніздування знаходяться в Гренландії, на острові Ньюфаундленд; південні сягають Британських островів, острова Гельголанд. Ці птахи зустрічаються на східному узбережжі Сибіру і Берингового моря. В Україні рідкісний, осінній залітний птах.

Охорона

На початку XX століття трипалий мартин був узятий під охорону, відтоді його чисельність збільшилася.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»