Косар (Platalea leucorodia, обыкновенная колпица)





Platalea leucorodia

Середовище існування/Опис

Косар - це крупний білий птах, із родини ібісів, поширений на півдні Євразії. Проціджуючи мул через дзьоб-лопатку, він добуває корм - безхребетних і мальків риб.

Косар - єдиний представник роду ібісових, що трапляється в Європі. На жаль, у зв'язку з руйнуванням місця існування у наші дні птах зустрічається дедалі рідше. Болота осушуються і забруднюються, а птахи втрачають місця гніздування і джерела повноцінної їжі.

Вид –/Рід — Platalea leucorodia
Родина – Ібісові
Ряд – Лелекоподібні

Довжина: 88 см
Розмах крил: 130 см
Звички: перелітні птахи
Їжа: водні комахи, ракоподібні та інші безхребетні, риба
Тривалість життя: максимальний вік - 28 років і 2 місяці

Косарі селяться в чагарниках по берегах заток і гирлах рік. Іноді трапляються одиночні птахи, проте частіше косарі тримаються колоніями, що налічують до 50 особин. Птахи разом полюють на відкритому мілководді. Довгоногі косарі видають перевагу мілким озерам і водоймищам з повільною течією і мулистим або піщаним дном - там вони знаходять достатню кількість корму і почувають себе в безпеці. У Західній Європі косарі гніздуються на двох ізольованих одна від одної ділянках: у голландській затоці Ейсселмер і в Кото Донана - національному паркуна півдні Іспанії. Тут вони знаходяться під охороною. Косарі тримаються по берегах як прісних, так і солоних водоймищ, особливу перевагу птахи віддають водам морського узбережжя, де спостерігається зміна припливів і відпливів. При гніздуванні косарі віддають перевагу прибережним чагарникам, в яких можуть спокійно насиджувати кладку і вирощувати потомство. Навесні численні зграї косарів летять на місця гніздування, які розташовані у придатних для цих птахів гирлах річок і по захищених від вітру берегах водоймищ. Вони також гніздуються на болотах.

Відомо 5 видів косарів, зокрема - це косар рожевий, косар вузькодзьобий, косар малий і косар чорнодзьобий.

Живлення

Косарі полюють у сутінках. Нерідко можна спостерігати, як ціла колонія цих птахів безладною зграєю вирушає на розташоване неподалеку мілководдя. У напівтемряві білі силуети птахів мають дещо лячний вигляд. Косарі годуються на незарослому мілководді. Довгі ноги дозволяють косарям заходити у воду на глибину до 50 см. Птахи крокують повільно, обережно переставляючи кінцівки, щоб не розполохати здобич. Косарі занурюють довгі дзьоби, що нагадують лопатки, у воду, водячи ними з одного боку в інший, і виловлюють живність, яка плаває у водній товщі. Рухи дзьоба здалека нагадують рух косаря, тому й звідси українська назва цих птахів. Зазвичай косарі годуються у воді, проте не втрачають нагоди поживитися і на березі, наздоганяючи здобич швидкими кроками.

Косарі годуються різноманітною їжею. Склад його меню залежить від місця існування, регіону, пори року і навіть водоймища, в якому він полює. Косар виловлює у воді водних комах, наприклад, жуків-плавунців, ручайників і личинок бабок. Крім того, цей птах полюбляє живитися молюсками, рачками і маленькими рибками, зокрема колючкою. Часто в раціон косаря входять також черв'яки, пуголовки, жаби та водорості.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 3 років
Період гніздування: зазвичай квітень-липень
Кількість яєць: 3-4
Висиджування: 21 доба
Вигодовування пташенят: 28-30 днів

Період гніздування косаря триває з квітня по липень. Церемонія залицяння цих птахів ще й досі ретельно не досліджувалася, проте відомо, що косарі в цей час настовбурчують жовте пір'я на голові і чистять один одному пір'я. Гнізда різних форм косарі будують на землі, в прибережних чагарниках і навіть на деревах на висоті до 5 м. Інколи гніздами стають плаваючі плоти; існують і споруджені ними міцно скріплені гнізда, що здатні витримати навіть людину. Іноді косарі займають гнізда бакланів. Косарі гніздуються колоніями, при цьому їхні гнізда розташовані на відстані декількох метрів одне від одного. У складних умовах птахи гніздуються майже впритул. Косарі зовсім неагресивні, проте в період гніздування вони відважно захищають свої гнізда. У приготовленому гнізді самка з перервою в 3-4 дні відкладає яйця. "Обидва партнери насиджують кладку поперемінно. Косарі гніздуються один раз на рік, і самки повторно відкладають яйця лише у разі знищення кладки хижаком або повінню. Про пташенят, що з'явилися на світ, піклуються і самка, і самець. Косарі годують їх напівперетравленою їжею. Пташенята, що досягли чотиритижневого віку, вже не поміщаються у гнізді, тому тримаються поблизу нього, чекаючи на повернення батьків із полювання. У віці семи тижнів пташенята встають на крило, проте деякий час все ще продовжують жити разом з дорослими птахами.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ КОСАРЯ

Гніздо: споруджується зі стебел очерету та інших болотяних рослин, вистилається листям і травою. Батьки годують пташенят напівперетравленою їжею.

Пошук їжі: косар водить схожим на лопатку, розширеним на кінці дзьобом по воді з одного боку в інший і ловить дрібну живність.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА КОСАРЕМ

У Центральній Європі, за винятком Нідерландів і Австрії, косар зустрічається рідко. Цей великий білий птах добре помітний з великої відстані. Зазвичай косар годується на мілководді і в низинах річок. У польоті від інших птахів його легко відрізнити за довгим дзьобом, що на кінці розширюється й перетворюється на своєрідну лопатку. Косар літає, витягнувши шию, як лелека. У 1949 р. косарі гніздувалися в Моравії. У Середній Європі (в Україні - на її півдні) косарі часто зупиняються під час щорічних сезонних міграцій. Зиму косарі проводять в АРЄ, Африці, на Індостані і в Китаї.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Косарі в польоті шикуються в ряди і клини у формі латинської літери „V". Вони літають з витягнутими вперед шиями.

Під час щорічних міграцій косарі долають великі відстані, користуючись висхідними теплими повітряними потоками і ширяючи, як це роблять хижі птахи.

Косар поєднує в собі риси багатьох птахів: він має ноги, як у лелеки, сидить на дереві, як чапля, а плаває не гірше за пелікана.

Аж до XVII століття косарі гніздувалися й у Великій Британії. У наші дні птахи знаходяться під охороною у всіх місцях ареалу.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Переривчастий ареал складається з ізольованих територій в Нідерландах, Середній і Південній Європі, Північній Африці, на півдні Росії, в Індії і на Шрі-Ланці. В Україні гніздовий перелітний птах.

Охорона

У небезпеці знаходяться місця гніздування косаря, яким загрожує осушення. Затока Ейсселмер в Нідерландах і австрійське озеро Нойзідлер-Зе - європейські місця гніздування виду - знаходяться під охороною.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»