Коровайка (Plegadis falcinellus, каравайка)





Plegadis falcinellus

Середовище існування/Опис

Коровайка — це суспільний птах, що живе на одній території з багатьма іншими видами лелекоподібних. На жаль, цьому красивому птахові загрожує осушення боліт і вирубка лісів - місць його проживання.

Характерною рисою коровайки є однотонно-каштанове оперення з пурпурним металевим блиском, особливо сильним на лобі, крилах і хвості. Птах шукає корм, досліджуючи мул довгим, зігнутим дзьобом.

Вид –/Рід — Plegadis falcinellus
Родина – Ібісові
Ряд – Лелекоподібні

Довжина: 55-65 см
Розмах крил: 80-95 см
Маса: 530-770 г
Звички: суспільні птахи; активні вдень
Їжа: головним чином комахи та їхні личинки, молюски, ракоподібні, дрібні плазуни, земноводні та риба
Звуки: іноді різке каркання

Коровайки поширені на всіх континентах. Вони селяться біля невеликих озер, по берегах річок, на заболочених ділянках. Птахи віддають перевагу низовинам, проте у Вірменії їх популяції зустрічаються навіть на висоті до 2 000 м над рівнем моря. На півночі ареалу коровайоки є перелітними, а на півдні - осілими. Птахи зимують в Єгипті, тропічній Африці і на півострові Індостан. Відліт на зимування починається в серпні і закінчується у вересні - на початку жовтня.

До родини ібісових належить 30 видів ібісів і колпиць.

Живлення

Коровайка шукає корм майже виключно на мілководді, наприклад, по берегах озер, на залитих водою полях або в неглибоких річкових закрутах, де довгим дзьобом вона вибирає з мулу комах та їхні личинки. Коровайка споживає також сарану, водяних жуків, цвіркунів, бабок і ручейників, крім того, вона не проти поласувати і багатощетинковими кільчастими та ракоподібними.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 3 років
Період гніздування: залежить від регіону
Несіння: 1 за сезон
Кількість яєць: 4-5 (зазвичай 4)
Висиджування: 21 день
Вигодовування пташенят: 5-6 тижнів

Період гніздування коровайки залежить від регіону. Птахи, які мешкають у регіоні Чорного моря, гніздуються з травня по липень, а птахи, що живуть в Австралії - пізніше. Шлюбні ігри коровайок проходять на гніздуваннях. Після вступної ритуальної частини шлюбної гри, під час якої обидва партнери граціозно кланяються і перебирають один у одного пір'я, настає час будівництва гнізда. Коровайки гніздуються колоніями. Птахи влаштовують гнізда як на деревах, так і на заломах очерету; на землі гнізда будують з трави, а на деревах - з гілок. Нерідко коровайка займає порожні гнізда лелек. Птахи вистилають гнізда соломою або листям рогози. Самка відкладає 4-5 яєць, найчастіше в кладці буває четверо яєць. Їх насиджують обидва птахи. Самка сидить у гнізді вночі. Приблизно через З тижні з яєць вилуплюються пташенята. Перші 5 днів в гнізді постійно знаходиться самка. Самець приносить корм. Він передає його самці, а вона ковтає і підставляє дзьоб пташенятам. Пташенята дістають черв'яків, молюсків, комах або невеликих рачків прямо з горла матері. Годують батьки пташенят 5-7 разів на добу, впродовж приблизно одного місяця. Пташенята, що підросли, вибираються з гнізда і лазять по гіллі або заростях очерету, а потім знову повертаються назад.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ КОРОВАЙКИ

Оперення: переважно пурпурно-коричневе з металевим блиском. Махове пір'я і хвіст темніші.

Дзьоб: бруднувато-темно-зелений, довгий та вигнутий.

Політ: заломлений донизу дзьоб і витягнуті вздовж тіла ноги утворюють під час польоту типовий силует.

Несіння: самка відкладає 4-5 темних, зеленувато-блакитних яєць.

Молодий птах: однотонно коричневе забарвлення, нижній бік тіла світліший.

СПОСІБ ЖИТТЯ

Коровайки є активними вдень і в сутінках, а вночі ці птахи сплять. Під час міграцій птахи летять і вночі. Коровайки летять тупим клином або витягнутим довгим рядом, який всією своєю шириною просувається вперед, тримаючись так щільно, що здається, ніби птахи крилами торкаються один одного. Коровайки - суспільні птахи, що часто зустрічаються невеликими зграями, а під час гніздового періоду навіть збираються в численні колонії. Хоча коровайка - це досить мовчазний птах, зрідка від неї все ж можна почути різке каркання або бурмотання. Ходячи, ці птахи втягують і згинають шию, наподіб цифри 5.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Відомо, що одна молода коровайка за 23 дні подолала відстань у 2 600 км.

Чисельність популяцій коровайок і територія їх поширення повсюди скорочується, проте в Північній Америці - зростає.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Коровайка живе в Південно-Східній Європі, Африці, Австралії, Південній Азії, Північній Америці та на Карибських островах. В Україні гніздовий, перелітний вид.

Охорона

Останнім часом зменшилася кількість районів, придатних для проживання коровайки. У віддалених регіонах популяції цих птахів достатньо стабільні.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»