Звичайний крячок (Sterna hirundo, речная, или обыкновенная крачка)





Sterna hirundo

Середовище існування/Опис

Звичайний, або річковий крячок має гармонійну будову тіла, з довгими загостреними крилами. Це один з найкрасивіших водоплавних птахів.

Річковий крячок мешкає в більш різноманітних кліматичних поясах, ніж інші види. Він поширений від узбережжя Африки до вологих і спекотних тропіків. Гніздується великими колоніями (до 1 800 пар). Дорослі крячки щорічно повертаються до місця гніздування.

Вид –/Рід — Sterna hirundo
Родина – Крячкові
Ряд – Сивкоподібні

Довжина: 31-35 см
Розмах крил: 77-82 см
Маса: 110-160 г
Звички: перелітний птах; гніздується в колоніях
Їжа: риба, дрібні рачки
Тривалість життя: найстарший окільцьований птах прожив 25 років

Звичайний крячок є дуже приязним птахом. Більшу частину часу проводить над водою. Невеликі зграї цих птахів разом з іншими видами крячків літають над місцями лову. Ці птахи полюбляють також разом відпочивати.

На своїх південних зимовищах зграї день і ніч проводять далеко в морі, на відстані багатьох кілометрів від берега. Річковий крячок - це перелітний птах. Навесні він повертається на ті самі гніздів'я, де й з'явився на світ сам.

Найчастіше колонії знаходяться на узбережжі, порослому бідною рослинністю, на плоских скелях, пляжах або в прибережних дюнах. Далеко від води вони трапляються рідко. На місцях гніздуваннях птахи зазвичай голосно кричать і захищають свої гнізда від чужинців. У колоніях регулярно повторюється явище, зване „панічними польотами". Без жодної видимої причини всі дорослі птахи одночасно замовкають і відлітають у відкрите море, а через декілька хвилин, наче й нічого не трапилось, спокійно повертаються назад до своїх гнізд.

Споріднені види: полярний крячок і малий крячок.

Живлення

Крячки найактивніше годуються вранці та ввечері. Основу їхнього раціону складає дрібна риба. Окрім того, вони ловлять маленьких крабів, креветок, комах і личинок водяних жуків, а також наважуються нападати на невеликих жаб.

Під час лову крячок покладається на свої чудові льотні здібності. Він повільно літає над водою, опустивши голову вертикально вниз. На мить зависає в повітрі і, якщо бачить здобич, стрімголов кидається у воду навіть з висоти 6 метрів. Якщо риба знаходиться під водою, крячок пірнає на глибину до 20-30 см, хапає жертву і швидко випірнає, тримаючи її в дзьобі.

Річковий крячок легко пристосовується до різних умов життя, якщо неподалік від гнізд немає поживи, тоді крячки ловлять комах і, навіть, можуть руйнувати гнізда своїх сусідів.

Раціон крячків, які живуть неподалік від узбережжя, нічим не відрізняється від раціону їхніх родичів, що мешкають на узбережжі, тільки замість морської риби вони ловлять більше комах і дрібних тварин. Основна їхня їжа: дрібна риба, мухи, бабки, сарана, черв'яки, ракоподібні.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 2-4 років
Період гніздування: травень-червень
Несіння: одне на рік
Кількість яєць: 2-3
Висиджування: 21-22 дні
Пташенята стають на крило: у 22-28 днів

Ритуал залицяння крячків складається з багатьох різних елементів. Найбільш видовищними є акробатичні трюки в повітрі. Під час шлюбного польоту, коли самець тримає в дзьобі маленьку рибку, пара піднімається на висоту до 100 м. Партнери кружляють, переривчато змахуючи крилами, а потім різко опускаються, причому один птах прагне вирвати рибку з дзьоба іншого. Токують також на землі, задерши хвіст і поперемінно піднімаючи й опускаючи голову. Гніздо - це маленька ямка, вкрита зсередини різним рослинним матеріалом, зібраним поблизу. Кожна пара захищає гніздо і прилеглу до нього ділянку. Але іноді гнізда розташовані так близько, що птахи можуть торкатися один одного дзьобами, тоді між ними постійно відбуваються бійки, Яйця у крячків - буро-сірого забарвлення з темними плямами і цятками. Самка й самець насиджують їх протягом трьох тижнів. Змінюють одне одного 7 разів на день, але зазвичай самка проводить на яйцях більше часу.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ І ГНІЗДО КРЯЧКА

Зовнішній вигляд: самець і самка виглядають однаково. У шлюбному наряді червоний з чорною верхівкою дзьоб і чорна шапочка.

Гніздо і яйця: гніздо - це неглибока ямка, з тонкою підстилкою з трав або зовсім без неї. Відкладає 2-3 яйця буро-сірого забарвлення з темними цятками.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Багато звичайних крячків щодня пролітають між місцями відпочинку і лову відстань до 50 км.

Крячки на перший погляд подібні до мартинів, і люди часто їх плутають. Але вони краще, ніж мартини, пристосовані до лову їжі у воді.

Орнітологи спостерігали пару крячків, які протягом 17 років поверталася на те ж саме місце гніздування.

Гнізда річкового крячка знаходили навіть на висоті 4 800 м над рівнем моря.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Поширений в Євразії, Північній Африці, на сході Північної Америки, в районі Карибських островів. Зимує на узбережжі Західної і Південної Африки, в Азії, на сході Австралії і в Південній і Центральній Америці. Статус в Україні: гніздовий, перелітпний. Гніздиться на всій території країни, крім гір. У періоди міграцій може траплятися скрізь.

Охорона

Центральноєвропейські місця гніздування на суші з кожним роком скорочуються із-за забудови берегів річок.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»