Гагара полярна (Gavia immer, черноклювая гагара)





Gavia immer

Середовище існування/Опис

За стародавньою північною легендою, зграя гагар, що перекликаються в польоті, супроводжує душі померлих. Крики, що їх видають ці птахи - тужливе га-га-га.

Полярна гагара - це беззахисний на суші птах, який, проте, прекрасно почуває себе на воді - плаває він досконало добре. Основною їжею цих птахів є риба, хоча гагари не відмовляються і від водоростей, комах, ракоподібних, черв'яків, молюсків та іншого корму.

Вид –/Рід — Gavia immer
Родина – Гагари
Ряд – Гагароподібні

Довжина: 70-80 см
Розмах крил: 130-145 см
Маса: 3,6-4,5 кг
Звуки: крик „га-га-га", що повторюється багато разів
Звички: пари постійні
Їжа: головним чином риба

Життя полярної гагари проходить на воді і під її поверхнею. У воді вона спить, злучається і годується. Тільки яйця гагара відкладає на суші, проте гніздо влаштовує неподалік від води. Її сильні ноги віднесені далеко назад, тому цей птах дуже незграбний на суші. Гагара відмінно пристосована до життя на воді.

Птах також літає на великі відстані, проте для цього йому необхідний довгий розгін. Злітати гагара може також і з водної поверхні. Дуже цікаво виглядає її посадка.

Птах літає по колу, швидко махаючи крилами, потім під гострим кутом падає вниз, випрямляючи в останню мить ноги, і ковзає грудьми по поверхні, розбризкуючи воду.

Інші види: гагара червонозоба, гагара чорнозоба, гагара білошия і гагара білодзьоба.

Живлення

Полярна гагара харчується переважно рибою, але не відмовляється і від того, щоб поласувати також ракоподібними, молюсками, черв'яками і водними комахами. Зрідка їсть водні рослини. Під час рибного лову спочатку опускає у воду голову з дзьобом і досліджує простір під собою. Потім гагара пірнає, миттєво зникаючи під водою, не видаючи майже ніякого шуму. Птах пливе під водою. Деякі рибалки переконані в тому, що гагари спеціально заважають їхньому лову. Цей забобон виник, напевно, з тієї причини, що птахи іноді потрапляють у рибальські сіті.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 2 років
Період гніздування: травень
Кількість яєць: 2
Несіння: одне на рік
Висиджування: 25 днів
Вигодовування пташенят: 26-30 днів

Полярні гагари утворюють пари на все життя. Їхні шлюбні ігри на воді - цікаве видовищем. Партнери переслідують один одного, витягнувши вперед шию. Під час цих ігор птахи зазвичай оглушливо кричать. Спаровування гагар відбувається у гнізді або на воді.

На суші гагари пересуваються невпевнено, тому своє гніздо будують біля самого берега або якомога ближче до води. Від гнізда до води ведуть своєрідні східці. По них полярна гагара ховається від загрожуючої їй небезпеки у воду.

Зазвичай гніздо - це неглибока ямка без жодної підстилки або ж поглиблення в купі водоростей, які були винесені на берег. Самка відкладає два яйця з темно-бурими крапками, що мають оливково-коричневе забарвлення.

Полярні гагари по черзі насиджують яйця. Пташенята викльовуються приблизно через 25 днів. Щойно м'який і теплий пух, що покриває пташенят, підсохне, вони спускаються на воду. Через два дні після народження вони вже вміють пірнати. Маленькі пташенята дуже швидко ростуть. Спочатку вони полюють на водних комах, потім переходять до рибного лову.

Пташенята покидають батьків у віці 1,5 місяців. До цього часу вони вже добре літають, а в плаванні досягають досконалості.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ГАГАРИ

Політ: дуже швидкий, ноги помітно виступають за контури тіла.

Літній наряд: чорна шия з білим коміром, чорна із зеленим металевим блиском голова, на верхньому боці тіла помітний чіткий чорно-білий візерунок. Забарвлення самців і самок однакове.

Дзьоб: довгий, дуже сильний і гострий (це - смертельна зброя).

Східці: рівний і гладкий спуск, по якому гагара з'їжджає у воду в разі небезпеки.

Яйця: 2 оливково-коричневих з темно-бурими цятками.

Гніздо: ямка без підстилки або ж поглиблення в купі водоростей.

ВОРОГИ

Дорослі полярні гагари не мають серйозних ворогів. Але їхні яйця і пташенята часто стають здобиччю лисиць, норок, видр і таких яйцеїдів, як птахи родини воронячих або великі поморники. У разі небезпеки полярна гагара зісковзує у воду і ховається, аж поки небезпека не мине. За потреби гагара пірнає і під водою відпливає на безпечну для неї відстань.

Після появи на світ пташенят самка дуже неохоче залишає гніздо. Люди безпосередньої небезпеки для гагар не становлять, проте, знищуючи місця існування птахів, вони стають винуватцями загибелі цих птахів.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Полярна гагара разом з пінгвіном є рекордсменом з глибині пірнання. Одного разу рибалки спіймали гагару на глибині 70 м.

Вважають, що гагари дістали свою назву за гучний крик „га-га-га".

Полярну гагару в Північній Америці називають „Соглтоп Іооп", ймовірно, від слова „Іоопу", яке означає „придуркуватий, дурний". Так її називають за незграбне пересування по суші.

Предками полярних гагар були великі двометрові птахи, що мешкали в північноамериканських водах 100 мільйонів років тому.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Мешкає в арктичній і помірній зоні Північної Америки, на південному узбережжі Гренландії, в Ісландії. Зимує полярна гагара біля берегів Північної Америки і Західної Європи. В Україні рідкісний залітний птах.

Охорона

Чисельність полярних гагар порівняно стабільна. Але забруднення води і знищення зимовищ можуть призвести до раптового скорочення чисельності популяції.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»