Великий коловодник (Tringa nebularia, большой улит)





Tringa nebularia

Середовище існування/Опис

Великі коловодники ведуть одиночний спосіб життя. Тільки в місцях, де вдосталь корму, птахи утворюють невеликі зграї. Ці птахи завжди тримаються неподалік від води: у річкових гирлах, дельтах великих річок, по берегах прісних водоймищ. Навесні вони живуть на великих болотах і вересових галявинах. Пташенята великого коловодника восени мають навчитися добре літати, інакше вони не зможуть вирушити разом з іншими птахами до місць зимування. Восени великого коловодника можна зустріти в помірних широтах, де птахи зупиняються на відпочинок під час довгої дороги на південь.

Вид –/Рід — Tringa nebularia
Родина – Бекасові
Ряд – Ржанкоподібні

Довжина: 30-32 см
Розмах крил: 68-70 см
Маса: 170-200 г
Звички: поодинці полюють на мілководді
Їжа: комахи, личинки, рачки, молюски, черв'яки, риба
Звуки: „ тл юї-тл юї-тл юї"
Тривалість життя: до 12 років

День-два зграя великих коловодників живе на березі річки чи озера, і, відпочивши та добре підкріпившись, продовжує свій шлях до Середземного моря в спекотливу Африку. Птахи, що гніздуються в Північній Європі, на зиму відлітають до Південної Азії і до Австралії.

Флейтовий голос великого коловодника часто чути на незаселених північних берегах і болотах. Цей птах, подібно до інших ржанкоподібних, будує просте гніздо й добре його маскує. Якщо до гнізда підбирається хижак, то батьки відганяються його від кладки пронизливими криками „тлюї-тлюї-тлюї".

Найближчими родичами великого коловодника є травник, або червононіжка, і чорниш.

Живлення

Великий коловодник -птах, що живиться переважно тваринним кормом. У пошуках їжі великий коловодник ходить понад берегом по мілководдю, зондуючи дзьобом м'який субстрат. На пошуки їжі птах найчастіше виходить у ранковий та вечірній час. Широко крокуючи по воді, птахи своїми довгими, злегка загнутими наверх дзьобами збирають дрібну водну живність. До меню великого коловодника входять комахи та їхні личинки, ракоподібні, молюски, черв'яки, а зрідка й дрібна рибка.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 1 року
Період гніздування: з березня по липень
Несіння: 1 за сезон
Кількість яєць: 4
Висиджування: 24-25 діб
Пташенята стають на крило: приблизно через 28 днів

Самці починають залицятися до самок відразу після повернення з місць зимувань, тобто у квітні-травні. Великі коловодники виконують перед самками дивовижні шлюбні танці, потім грають зі своїми обраницями в квача, нерідко перестрибуючи через них на бігу. Наприкінці шлюбної гри самець злітає високо в небо, звідки лунає його дзвінкий спів: „тлюї-тлюї".

Після завершення шлюбних ігор самка великого коловодника шукає придатне для гнізда місце. На відкритих місцях, що поросли вересом, вона забирається в густі чагарники. Біля каменя або купи хмизу самка риє в землі невелику ямку, яку вистилає м'якими рослинами. Самка відкладає три-чотири яйця. Батьки насиджують яйця по черзі, одначе самка присвячує насиджуванню кладки більше часу, аніж самець. Через 25 днів на світ появляються пташенята-пуховички, які вже у віці декількох годин залишають гніздо і можуть досить швидко бігати. Батьки ведуть малюків до води. Тут вся родина разом проводить приблизно місяць. Місячні пташенята великого коловодника вже стають на крило.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ВЕЛИКОГО КОЛОВОДНИКА

Оперення: верхній бік тіла вкритий сіро-коричневими пір'їнами, нижній бік білий, за винятком темного махового пір'я. Шлюбний наряд самця великого коловодника характеризується більш сірою спиною і контрастним темним візерунком.

Ноги: довгі, блідо-зелені.

Несіння: у травні або червні самка відкладає 3-4 яйця, які протягом 3,5 тижнів насиджують як самка, так і самець.

Дзьоб: довгий, міцний, сіро-блакитний дзьоб злегка загнутий вгору.

У польоті білий хвіст великого коловодника контрастує з темно забарвленими крилами. Довгі ноги виступають за хвостове пір'я.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА КОЛОВОДНИКОМ

Великий коловодник у Центральній Європі - рідкий гість. Під час перельотів на південь птахи зупиняються на узбережжі центральноєвропейських водоймищ. Навесні великого коловодника можна побачити на морському чи річковому березі, у літній час - у Шотландії і, передусім, у центральній і північних частинах Скандинавського півострова. Якщо дивитися з близької відстані, то добре видно зелені ноги великого коловодника - найхарактерніша особливість цього незвичайного птаха. Великий коловодник цілком виправдовує свою назву - це досить великий птах.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Великі коловодники відзначаються тим, що дуже вправно маскують свої гнізда.

За попереджувальним сигналом батьків пташенята великого коловодника, яким виповнилося лише 6 годин, залишають гніздо. Ще через 6 годин пташенята вже можуть досить швидко бігати.

Декілька років тому чисельність шотландської популяції великого коловодника критично скоротилася у зв'язку з масштабною діяльністю збирачів яєць. Місцева популяція цих птахів перебувала на межі зникнення. Після запровадження заборони на збирання яєць великого коловодника чисельність виду збільшилася.

Звуки, що видають коловодники, орнітологи найчастіше передають як „тлюї-тлюї-тлюї" - так кричать, зазвичай, налякані птахи.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Великий коловодник гніздується на півночі Європи і в Азії на території від Шотландії і Скандинавського півострова до Камчатки. Зимують коловодники в Африці, на півдні Азії і в Австралії, а також у Португалії. В Україні це перелітний птах.

Охорона

На півночі Європи і в Сибіру вид досі є досить поширеним. Великому коловоднику загрожує руйнування боліт - його природного середовища для проживання.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»