Лунь очеретяний (Circus aeruginosus, болотный лунь)





Circus aeruginosus

Лунь очеретяний (лат. Circus aeruginosus) - птаха родини яструбових. Загальна довжина 49-60 см, маса 500-750 г, довжина крила 36-43 см, розмах крил 110-140 см. Самки значно більші від самців. Вікові зміни і статеві відмінності в забарвленні значні. Забарвлення дорослих самців – сіре, біле, буре (у західних осіб) або чорне (у східних осіб); тім'я буре або чорне з охристими краями пір'їн; спина і плечі бурі (у західних птахів) або чорні з більш-менш розвиненим світлим малюнком (у східних птахів). У дорослих самок охриста з темними плямами голова, бура спинна сторона тіла з охристими відмітками на крилах і плечах; черевце буре; на грудях охриста пляма. Молоді очеретяні луні в першому гніздовому вбранні схожі на дорослих самок, але без сіруватого кольору на крилах і з вужчими продовгуватими відмітками на тімені. Райдужна оболонка жовта, дзьоб і кігті чорні, ноги жовті.

Шлюбний крик самця - високе і гугняве "еей", самки – гугнявий писк "увік" і пискливе скрекотання.

Розповсюджений лунь очеретяний в помірному кліматі Євразії, в Північно-Західній Африці, на островах Реюньон і Мадагаскар, в Австралії. В північній частині розповсюдження птах є перелітним.

Заселяє обширні заболочені простори з розвиненою надводною рослинністю і зарослі водойми. Надає перевагу густим заростям тростини.

Улюбленим гніздовим біотопом є масиви заростей тростини на великих озерах, водосховищах і ставах. Лісостепові райони заселені цим видом найгустіше.

В степовій зоні достатньо розповсюджений у заболочених балках, заплавах рік і вологих солончаках.

Харчується дрібними птахами, яйцями, рибою, жабами, ловить дрібних звірів, особливо гризунів. Гніздиться в болотистих, зарослих очеретом і тростиною місцевостях поблизу водоймищ.

Гніздо – громіздка, до 1 м в діаметрі і 0,5 м в висоту будова із стебел і листя торішньої тростини, важкодоступне. Кладка з 4-5, рідко з 2 білих, іноді з зеленуватим відтінком і охристими плямами яєць.

Самка висиджує кладку 33-36 днів. Пухове вбрання пташенят жовтувате, на голові біле.

Відстань між гніздами різних пар в густих угрупуваннях варіює від 200 до 800 м, зазвичай складаючи 500 м. В менш насичених місцях проживання очеретяний лунь гніздиться за 1-5 км, найчастіше 2,5 км пара від пари.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»